Nordik Filmlerin Oscar Yolculuğu: 2017

Her yıl eylül ve ekim ayları boyunca, dev bir sinema endüstrisine sahip olması ya da yılda bir film çekilen bir ülke olması fark etmeksizin dünyanın tüm ülkelerinin sinema otoritelerini tatlı bir telaş sarıyor. Çünkü bu aylarda, günümüz sinema dünyasının en popüler ve en prestijli ödüllerinden biri sayılan Akademi Ödülleri’nin, namıdiğer Oscarların, En İyi Yabancı Dilde Film kategorisi için birer başvuru yapması bekleniyor. Bu yıl 2 Ekim 2017 olan son başvuru tarihine az bir zaman kala, Nordik ülkeler de seçimlerini yaptı!

Danimarka: Du forsvinder / You Disappear

Yönetmen: Peter Schønau Fog / Danimarka, İsveç

2006’da ülkesinde büyük bir başarı yakalayan ilk filmi Kunsten at græde i kor / The Art of Crying’in ardından yıllarca sessiz kalan yönetmen Peter Schønau Fog, yine bir aile dramıyla döndü. Du forsvinder / You Disappear, kendi okullarının müdürü olan eşinin zimmetine para geçirdiğini öğrenerek sarsılan bir öğretmenin dramını anlatıyor. Mia, bu şok edici suça, eşinin beynindeki bir tümörün neden olduğuna inanmayı seçiyor. Filmde Nordik sinemanın en ünlü, yetenekli ve sevilen oyuncularından Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas ve Michael Nyqvist rol alıyor.

Bu yıl 55. kez başvuruda bulunan Danimarka, en sonuncusu geçtiğimiz yıl Under sandet / Land of Mine ile gelen 12 Oscar adaylığından 3’ünü ödüle çevirmiş: Hævnen / In a Better World (2010), Pelle Erobreren / Pelle the Conqueror (1988), Babettes Gæstebud / Babette’s Feast (1987).


İsveç: The Square

Yönetmen: Ruben Östlund / İsveç, Danimarka, Fransa, Almanya

2014 yılında Turist / Force Majeure ile fırtınalar koparan İsveçli yönetmen Ruben Östlund, bu yılki Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile ayrılan isim oldu. Östlund, tıpkı bir önceki filminde olduğu gibi The Square‘de de mizahı ve gerilimi harmanlıyor. Stockholm’de bir sanat merkezinde geçen ve bu merkezin sanat direktörü Christian’ın yaşadıklarına odaklanan film, çağdaş sanata ve sterilize kentli yaşamına birçok taş atacakmış gibi duruyor. The Square, Filmekimi 2017 programında yer alıyor.

Bu yıl 56. kez başvuruda bulunan İsveç, en sonuncusu geçtiğimiz yıl En man som heter Ove / A Man Called Ove ile gelen 15 Oscar adaylığından 3’ünü ödüle çevirmiş: Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (1983), Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly (1961), Jungfrukällan / The Virgin Spring (1960).


Finlandiya: Tom of Finland

Yönetmen: Dome Karukoski / Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya, İzlanda, ABD

Finlandiya’nın dünyaya kattığı en önemli değerlerden biri, “Tom of Finland” takma adıyla ünlenmiş illüstrasyon sanatçısı Touko Valio Laaksonen. Yaşamı boyunca 4000’e yakın homoerotik, fetişist ve pornografik çizim yapmış olan sanatçı, 20. yüzyılın eşcinsel ve kuir kültürünün çok önemli bir öncüsü ve parçası… Finlandiya da bu değerini sonuna kadar sahiplenmiş durumda; öyle ki, 2014 yılında ulusal posta servisi Itella Posti sanatçıyı bir pul serisiyle anmıştı. Bu yıl ise sanatçının biyografisi, kendisini Pekka Strang‘ın canlandırdığı bir filmle beyazperdeye uyarlandı.

Bu yıl 31. kez başvuruda bulunan Finlandiya, 2002 yılında Mies vailla menneisyyttä / The Man Without a Past ile elde ettiği 1 Oscar adaylığına sahip.


İzlanda: Undir trénu / Under the Tree

Yönetmen: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson / İzlanda

Büyük bir şok yaşatan İzlanda, Akademi’nin değerlendirmesi için ulusal ve uluslararası hit Hjartasteinn / Heartstone yerine Undir trénu / Under the Tree‘yi seçti. Filmin yönetmeni, 2011’deki filmi Á annan veg / Either Way, Prince Avalanche ismiyle Amerikan bağımsız sinemasına uyarlanan Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. Tahmin edilemez şekilde kontrolün dışına çıkan bir komşuluk hikâyesi anlatan filmde olaylar, gölgesi komşu evin üzerine düşen bir ağaç nedeniyle yaşanan inatlaşma ve sürtüşmeyle başlıyor. Büyük ihtimalle mesele, yalnızca bir ağaç meselesi değil.

Bu yıl 38. kez başvuruda bulunan İzlanda, 1991 yılında Börn náttúrunnar / Children of Nature ile elde ettiği 1 Oscar adaylığına sahip.


Norveç: Thelma

Yönetmen: Joachim Trier / Norveç, İsveç, Fransa, Danimarka

Reprise ve Oslo, 31. august‘un ardından Louder Than Bombs‘u çeken, günümüz Nordik sinemasının genç ustalarından Joachim Trier, yeni filmiyle Norveç’e ve Norveççe’ye geri dönüyor. Filme adını veren Thelma, eğitimi için bağnaz bir kasabadan Oslo’ya taşınıyor ve burada sınıf arkadaşına âşık olduğunda doğaüstü güçlere kavuşuyor. Gücünü Joachim Trier‘in diğer filmlerinde olduğu gibi Eskil Vogt‘la birlikte yazdığı senaryodan alan Thelma, görsel efektlerden de çokça besleniyor. Filmin 1980’lerin Japon animeleri, Stephen King romanları ve synthesizer müziklerinden ilham aldığı söyleniyor. Thelma, Filmekimi 2017 programında yer alıyor.

Bu yıl 39. kez başvuruda bulunan Norveç, en sonuncusu 2012’deki Kon-Tiki ile gelen, 5 Oscar adaylığına sahip.

 

En İyi Yabancı Dilde Film Oscar ödülü için kısalisteye kalan 9 film, Aralık ayı içerisinde, ödüle aday gösterilen 5 film ise 23 Ocak 2018’de açıklanacak.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir