37. İstanbul Film Festivali’nde Nordik Filmler

İstanbul Film Festivali‘nde bu yıl her zamankinden daha çok Nordik film var! Festival filmleri 6-17 Nisan tarihleri arasında, Beyoğlu (Atlas ve Beyoğlu sinemaları ile Pera Müzesi), Kadıköy (Kadıköy ve Rexx sinemaları), Nişantaşı City’s ve Zorlu Center’da 9 salonda gösterilecek. Biletler ise 24 Mart’ta satışa çıkıyor. Ingmar Bergman’ın 100. doğum gününü filmlerinden dokuzunu yeniden sinemada izleyerek kutlama imkanı da bulacağınız 37. İstanbul Film Festivali programındaki Nordik filmler şöyle…


Vinterbrødre | Winter Brothers

Yönetmen: Hlynur Pálmason / Danimarka, İzlanda

İzlanda asıllı yönetmen Hlynur Pálmason, Danimarka – İzlanda ortak yapımı ilk filmi Vinterbrødre / Winter Brothers ile 37. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde Nordik ülkeleri temsil ediyor. Film, buz gibi havanın ve zorlu çalışma koşullarının altında, karın beyazının tebeşirin beyazına karıştığı bir madenci kasabasında iki erkek kardeşin hayat mücadelesini anlatıyor. Özellikle görüntüleriyle hayranlık uyandıran filmin çekimleri Danimarka’nın Faxe adındaki küçük bir kireçtaşı madeni kasabasında 16mm olarak çekilmiş. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Vinterbroødre dahil 11 film Altın Lale ödülü için yarışıyor.


Andið eðlilega | And Breathe Normally

Yönetmen: Isold Uggadottir | İzlanda, İsveç, Belçika

Isold Uggadottir, kısa filmleriyle 100’den fazla ödül kazanmış, İzlanda sinemasının yükselişteki yönetmenlerinden. Uggadottir’in ilk uzun metrajlı filmi Andið eðlilega / And Breathe Normally, göçmen krizinin etki edemeyeceği kadar uzak olduğu düşünülen İzlanda’da meselenin toplumsal etkilerini inceliyor; İzlandalı bir anne ve Gineli bir göçmen kadının ilişkisini sosyal gerçekçi bir üslupla mercek altına alıyor. Geçtiğimiz ay Sundance Film Festivali‘nin dünya sineması bölümünden En İyi Yönetmen ödülüyle dönen İzlanda filmi, şimdi de İstanbul Film Festivali’nin Sinemada İnsan Hakları Yarışması‘nda yer alıyor.


Hjertestart | Handle with Care

Yönetmen: Arild Andresen | Norveç

Yönettiği gençlik filmleriyle ödüller kazanmış Arild Andresen, bu kez İskandinavya sınırlarının dışında çektiği bir baba-oğul hikâyesiyle karşımıza çıkıyor: Hjertestart / Handle with Care. Bir deniz platformunda petrol işçisi olarak çalışan Kjetil’in (Kristoffer Joner) eşinin ölümünden sonra evlat edindiği, fakat ilişki kurmakta zorlandığı, Daniel adında bir oğlu var. Filmde, çaresiz kaldığında oğlunun biyolojik annesini aramak üzere Kolombiya’ya çıktıkları yolculuğu ve zedelenmiş baba-oğul ilişkisinin bu yolculukla ne yönde değişeceğini izleyeceğiz. Hjertestart, festivalin dünyanın farklı köşelerinden ödüllü filmleri bir araya getiren Dünya Festivallerinden bölümünde yer alan iki Nordik filmden ilki.


Armomurhaaja | Euthanizer

Yönetmen: Teemu Nikki | Finlandiya

Sinema eğitimi almayan Finlandiyalı yönetmen Teemu Nikki‘nin çocukluğu bir domuz çiftliğinde, VHS kasetler arasında geçmiş. Belki de bu yüzden bu üçüncü filminde Finlandiya kırsalı, hayvanlar, hayvan sevgisi ve B-filmleri andıran bir kara mizah başrolleri paylaşıyor. Armomurhaaja / Euthanizer, hayvanları delicesine seven asosyal ve biraz psikopat Veijo’nun (Matti Onnismaa) hayvan sevgisinin insan sevgisini aşması sonucu yaşadıklarını anlatıyor: Veijo’nun işi, sahiplerinin talebiyle hasta ya da yaşlı ev hayvanlarını daha fazla acı çekmemeleri için öldürmek. Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali‘nde yapan Armomurhaaja, İstanbul Film Festivali’nin Dünya Festivallerinden bölümünde yer alan diğer Nordik film.


Korparna | Ravens

Yönetmen: Jens Assur | İsveç

1970 doğumlu İsveçli fotoğraf sanatçısı Jens Assur, 2000’li yıllarda çektiği dört kısa filmin ardından ilk uzun metrajlı filmi Koparna / Ravens ile festivalde. 1970’lerde İsveç kırsalındaki bir çiftlikte geçen ve geçim sıkıntısı, hayatı boyunca istemediği bir işi yapmak ve gelecek hayalleri üzerine bir drama. Film, yönetmen tarafından, Tomas Bannerhed‘in kitabından uyarlanmış. Filmin belki de en etkileyici yanı, yönetmenin de bir fotoğraf sanatçısı olmasının etkisiyle, birer tablo gibi şahane görüntüleri, kadrajları ve renkleri… Koparna, festivalin ilk ve ikinci filmlerden oluşan Genç Ustalar bölümünde yer alıyor.


Holiday

Yönetmen: Isabella Eklöf | Danimarka

Danimarkalı yönetmen Isabella Eklöf‘ün ilk filmi, Bodrum’da geçiyor! Fakat Ege sahillerini ve güneşini seçmesi, adının Holiday olması sizi yanıltmasın çünkü prömiyerinin gerçekleştiği Sundance Film Festivali‘nde filmin çokça konuşulmasının nedeni sert sahneleri, huzursuz edici karakterleri ve sürpriz dolu senaryosuydu. Birçok Avrupalı gibi tatil için Bodrum’u tercih eden Sacha (Victoria Carmen Sonn), klan halinde Bodrum’daki bir villada tatil yapan Danimarkalı bir uyuşturucu çetesinin liderinin sevgilisi. Olayları tatsızlaştıran ise Sacha’nın Hollandalı bir diğer turistle yakınlaşması oluyor. Holiday, festivalin zorlayıcı filmlerden oluşan Mayınlı Bölge bölümünde yer alıyor.


Undir trénu | Under the Tree

Yönetmen: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson | İzlanda, Polonya, Danimarka, Almanya

Undir trénu / Under the Tree‘den daha önce Nordik Filmlerin Oscar Yolculuğu: 2017 yazımızda bahsetmiştik. 2011’deki filmi Á annan veg / Either Way, Prince Avalanche ismiyle Amerikan bağımsız sinemasına uyarlanan Hafsteinn Gunnar Sigurðsson‘un yönettiği film, iki komşu arasında bir ağacın gölgesi yüzünden başlayan sürtüşmeyi anlatıyor. Nordik mizahının tüm nimetlerini barındıran filmde anlaşmazlıklar saçmalığa, saçmalıklar trajediye evriliyor. Undir trénu, İstanbul Film Festivali’nin komedi filmlerinden oluşan Antidepresan bölümünde yer alıyor.


Bergman 100 Yaşında!

1957, Smultronstället | Wild Strawberries

1957, Det sjunde inseglet | The Seventh Seal

1963, Nattvardsgästerna | Winter Light

1963, Tystnaden | The Silence

1966, Persona

1968, Skammen | Shame

1973, Viskningar och rop | Cries and Whispers

1973, Scener ur ett äktenskap | Scenes from a Marriage

1978, Höstsonaten | Autumn Sonata

Sinema tarihinin en saygın, etkili ve iz bırakan yönetmenlerinden Ernst Ingmar Bergman, 14 Temmuz 1928‘de İsveç’in Uppsala kentinde doğmuştu. Bergman’ın doğumunun 100. yılında İstanbul Film Festivali de bir bölümünü Volvo’nun tema sponsorluğunda yönetmenin filmlerine ayırmış. Bergman 100 Yaşında bölümü, Türkiye sinemasının 10 önemli yönetmeninin kendilerini, kariyerlerini ve sinemasal yaklaşımlarını en çok etkileyen Bergman filmlerinden oluşuyor. Emin Alper, Reha Erdem, Can Evrenol, Semih Kaplanoğlu, Kazım Öz, Aslı Özge, Melik Saraçoğlu & Hakkı Kurtuluş, Yeşim Ustaoğlu ve Ümit Ünal, seçtikleri Bergman filmlerinin festival gösterimlerini bizzat sunacaklar. Siz de en sevdiğiniz Bergman filmini festival programınıza eklemeyi unutmayın ve Bergman sinemasına bir kez de sinema salonunda tanıklık edin!


Ve diğerleri…

Festival programında ayrıca Nordik ülkelerin ortak yapımcı olarak yer aldığı şu filmler de bulunuyor:

  • Semih Kaplanoğlu’nun Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı, fantastik draması Buğday / Grain,
  • Jhonny Hendrix Hinestroza’nın, Kolombiya, Almanya, Norveç, Arjantin ve Küba ortak yapımı, Küba’nın Batı ambargosu altında geçirdiği 90’larda bir aşk hikâyesi anlatan filmi Candelaria,
  • Gustavo Rondón Córdova’nın, Venezülla, Şili ve Norveç ortak yapımı, Caracas’ın şiddet dolu sokaklarında tek başına oğlunu büyütmeye çalışan bir babanın hikayesini anlatan ilk filmi La familia,
  • Marcelo Martinessi’nin, Paraguay, Almanya, Brezilya, Uruguay, Norveç ve Fransa ortak yapımı, Ana Brun’a Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran Las herederas / The Heiresses,
  • Annemarie Jacir’in, Filistin, Fransa, Almanya, Kolombiya, Norveç, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ortak yapımı, Nasıra sokaklarında geçen, yürek ısıtan aile filmi Wajib.
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir