Filmekimi 2017’de Nordik Filmler

Cannes ve Venedik Film Festivalleri başta olmak üzere, bahar ve yaz festivallerinde öne çıkan filmleri İstanbul’a taşıyan ve sonbaharı güzelleştiren Filmekimi, bu yılki dopdolu programını açıkladı. İstanbul’da 29 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek film haftası, bu yoğun haftanın ardından Ankara, İzmir, Edirne, Eskişehir, Diyarbakır ve Bodrum‘a da uğrayacak. 51 filmin yer aldığı Filmekimi programında tabii ki Nordik yapımlar da var! Hemen sıralayalım…

The Square

Yönetmen: Ruben Östlund / İsveç, Danimarka, Fransa, Almanya

2014 yılında Turist / Force Majeure ile fırtınalar koparan İsveçli yönetmen Ruben Östlund, bu yılki Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile ayrılan isim oldu. Filmekimi takipçileri, artık Altın Palmiye ödüllü filmi Filmekimi’nde izlemenin bir geleneğe dönüştüğünün farkındadır – ki yine öyle oldu. Östlund, tıpkı bir önceki filminde olduğu gibi The Square‘de de mizahı ve gerilimi harmanlıyor. Stockholm’de bir sanat merkezinde geçen ve bu merkezin sanat direktörü Christian’ın yaşadıklarına odaklanan film, aynı zamanda İsveç’in bu yılki Oscar adayı seçildi.


Thelma

Yönetmen: Joachim Trier / Norveç, İsveç, Fransa, Danimarka

Reprise ve Oslo, 31. august‘un ardından Louder Than Bombs‘u çeken, günümüz Nordik sinemasının genç ustalarından Joachim Trier, yeni filmiyle Norveç’e ve Norveççe’ye geri dönüyor. Filme adını veren Thelma, eğitimi için bağnaz bir kasabadan Oslo’ya taşınıyor ve burada sınıf arkadaşına âşık olduğunda doğaüstü güçlere kavuşuyor. Gücünü Joachim Trier‘in diğer filmlerinde olduğu gibi Eskil Vogt‘la birlikte yazdığı senaryodan alan Thelma, görsel efektlerden de çokça besleniyor. Filmin 1980’lerin Japon animeleri, Stephen King romanları ve synthesizer müziklerinden ilham aldığı söyleniyor.


Borg/McEnroe

Yönetmen: Janus Metz / İsveç, Danimarka, Finlandiya

Borg/McEnroe, spor tarihinin en meşhur rekabetlerinden birine, 1980’lerin ünlü raketleri ABD’li John McEnroe ve İsveçli Björn Borg arasında yaşanan çekişmeye odaklanıyor. Kabiliyetleri birbirine eş, karakterleri birbirine zıt iki tenisçiyi sırasıyla Shia LaBeouf ve Sverir Gudnason canlandırıyor. 1980 Wimbledon’daki 20 dakika süren meşhur tie-break’li unutulmaz final maçını soluk soluğa izleyeceğimiz filmin yönetmeni ise ilk uzun metrajlı filmini çeken Danimarkalı Janus Metz.


Bonus:

Nico, 1988

Yönetmen: Susanna Nicchiarelli / İtalya

Filmin İtalyan yapımı, dilinin İngilizce, yönetmeninse İtalyan olması sizi yanıltmasın. Nico, 1988‘i listemize dahil etmemizin nedeni, günümüzde Nordik sinemanın en önemli kadın oyuncuları arasında rahatlıkla ilk sıralara yerleştirebileceğimiz isimlerinden Trine Dyrholm‘un muhteşem bir performansla başrolde yer alması. Film, 1960’ların “Warhol süperstarlarından” Alman şarkıcı, müzisyen, besteci, oyuncu ve model Christa Päffgen’in, namıdiğer Nico’nun 1980’lerdeki hikâyesini anlatıyor. 50’li yaşlarına geldiğini umursamadan, yanına oğlunu alarak yeniden turneye çıkan, özel hayatı da kariyeri de sıkıntılarla dolu Nico’yu canlandıran Dyrholm, filmdeki tüm şarkıları da kendisi seslendirmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir