Oslo, Şehir Merkezine Özel Araç Girişini Yasaklıyor

Norveç’in başkenti Oslo, toplu taşıma ve bisiklet kullanımına teşvik eden projeleriyle hava kirliliğini azaltmayı ve karbon ayak izini küçültmeyi hedefliyor.

Oslo, 2019 itibariyle şehir merkezine özel araç girişini yasaklamayı planlıyor. İşçi Partisi’nin seçimleri kazanmasıyla birlikte Yeşil Parti ve Sosyalist Sol Parti’nin de katılımıyla ortak çalışmalar yürütülmeye başlandı. Sera gazı emisyonunu ve araba kullanımını azaltmaya yönelik çalışmaların arasında dört yıl içinde tamamlanması beklenen 60 kilometrelik bir bisiklet yolu da yer alıyor.

ecoslo1
Partilerin ortak kararı doğrultusunda, halk otobüsleri ve tramvaylar yaklaşık bin kişinin ikamet ettiği şehir merkezine yolcu taşımaya devam edecek. Çalışan 90 bin kişi de toplu taşıma ve bisikletli ulaşıma yönelebilecek. Engellilere ait araçlar ya da yemek servisini sağlayan çalışanlar için mevcut düzen korunacak. Bisiklet ya da toplu taşımayı tercih etmeyenler içinse elektrikli bisiklet alternatifi sağlanacak. İşçi Partisi, araç trafiğini 2019 itibariyle yüzde 20, 2030 itibariyle yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.

ecoslo3
Şehir merkezindeki işletme sahipleri, yeni düzenlemenin iş yoğunluğunu azaltacağından endişe duyuyor. Oslo’daki 57 alışveriş merkezinden 11’i yasaktan etkilenecek. Parti yetkilileri ise yasağın uzun vadede herkes için faydalı olacağını belirtiyor.

ecoslo2
Norveç, sera gazı emisyonunu yarı yarıya azaltmaya yönelik 1990-2020 yılları için hedeflenen plana yaklaşmaya devam ediyor. 2030 yılına gelindiğinde ise özel araçlar dahil olmak üzere, gaz emilimini en aza indiren bir ulaşım ağı hedefleniyor.

Norwegian November

İstanbul'da

Kaynak: Gaia Dergi

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir