Her yıl 120.000 kişinin Google’a “İsveç ve İsviçre aynı mı?” diye sorduğunu biliyor muydunuz? İsveç adına bu karışıklığa son vermek amacıyla Visit Sweden bir video hazırladı. Visit Sweden, turizmi teşvik etmekten sorumlu bir devlet kurumu. İsveç’e Hoş Geldiniz (İsviçre’ye Değil) adlı video, şaka yollu iletilen mesajları içeriyor.
“İsveç’e Hoş Geldiniz (İsviçre’ye Değil) ” adı verilen kampanya videosu, İsviçreli kamu görevlilerine verilen şakacı bir mesajla başlıyor. Videoda İsveç, karışıklığa son vermek amacıyla ülkelerin kendilerini farklılaştırmaları için neyi desteklemeleri gerektiğini öneriyor. Örneğin İsveç kum bankalarından bahsederken İsviçre’nin finansal bankalarından bahsetmesini öneriyor.
Videoda Joe Biden’ın 2022’de yanlışlıkla İsviçre’nin İsveç yerine NATO’ya katılacağını söylemesiyle ilgili bir şaka da yer alıyor. Visit Sweden CEO’su Susanne Andersson “Eğer insanlar iki ülkeyi ayırmakta zorlanıyorsa onlara yardım etmeliyiz. Ülkelerimizin isimlerini değiştiremeyiz ancak daha belirgin hale gelebiliriz” diyor.
Videoda yer alan bazı konular ise şöyle;
-İsviçre dünyanın en büyük altın rezervine, İsveç ise ‘orman altını’ mantarı Chantarelles’ sahip.
-İsviçre’de projeksiyonlar ve LED’lerle yapılan muhteşem ışık gösterilerinin keyfi çıkarılabilirken İsveç’te Kuzey Işıkları’nın keyfini çıkarabilirsiniz.
-İsviçre’nin yodeling ile birlikte “birçok ilginç sesin” bulunduğu bir ülke olduğunu, İsveç’in ise “rahatlamanıza ve doğayla bağlantı kurmanıza” yardımcı olacak huzur ve sessizlik dolu bir yer olduğunu hatırlatıyor.
Pek çok kişi İsveç ile İsviçre’yi hala ayırt edemiyor. Visit Sweden tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre Amerikalıların yaklaşık %50’si İsveç ve İsviçre kültürleri arasındaki hala farklılıkları anlayamıyor. Kampanya aynı zamanda İsveç ve İsviçre’nin ne kadar farklı olduklarını da anlatıyor.
“İsveç” ve “İsviçre” adlarının birçok dilde bazı dilsel benzerlikleri var. Her ikisinin bayraklarında haçlar olması nedeniyle de karışıklık yaşanıyor. 2018 yılında İsveç teknoloji devi Spotify‘ın çıkışını işaret eden New York Menkul Kıymetler Borsası da İsviçre ile karışıklık yaşamıştı. Benzer karışıklık Avustralya ile Avusturya arasında yaşanıyor. Bunlar aynı yerler olmasa da herkesin bunu hala tam olarak anlayamadığı kesin.