İstanbul Film Festivali 2023- İskandinav Yapımı Filmler

7-18 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 42. İstanbul Film Festivali’nde yer alan İskandinav yapımı filmleri sizler için listeledik.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı‘nın bu yıl 42. kez düzenleyeceği İstanbul Film Festivali’nde yer alan filmler, 7-18 Nisan tarihleri arasında Atlas 1948, Citys Cinewam 7, Citys Cinewam 3, Kadıköy Sineması, Fransız Kültür Merkezi ve Sinematek Sinemaevi‘nde izlenebiliyor olacak.

Nordik yapımlı filmleri aşağıda sizler için listeledik.
Şimdiden iyi seyirler!

KOPENHAG DİYE BİR YER YOK

Yönetmen: Martin Skovbjerg
Senarist: Eskil Vogt
Danimarka

Kopenhag Diye Bir Yer Yok, yönetmen Martin Skovbjerg sözleriyle “radikal ve trajik bir aşk öyküsü. Aşkın özgürleştirici potansiyeli ve yıkıcı gücü hakkında şiirsel, canlı, çağdaş bir hikâye”. Bir genç kadın hiç iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. Erkek arkadaşı, üç ay sonra tuhaf bir teklifi kabul eder: Bir eve kapatılacak ve kadının babası tarafından olaylarla ilgili sorgulanacaktır. Anlaşılan o ki iki âşık tuhaf ve alışılmadık gibi görünen bu hayatı sürmeyi çok önce kararlaştırmışlardır, şehrin göbeğinde, herkesten ve her şeyden uzakta… Dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan Kopenhag Diye Bir Yer Yok’un senaryosu, Dünyanın En Kötü İnsanının da senaristi Altın Lale ödüllü Eskil Vogt tarafından yazıldı.

VE KRAL DEDİ Kİ: NE HARİKA BİR MAKİNE

Yönetmen- Senarist: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
İsveç, Danimarka

Yürütücü yapımcılığını Ruben Östlund’un üstlendiği bu çok eğlenceli film, Camera Obscura ve Lumière kardeşlerden Youtube ve sosyal medyaya “görüntü”nün izini sürüyor ve yıllar boyunca insan davranışını nasıl etkileyip değiştirdiğini gözlemliyor. Yönetmen ikilisi Axel Danielson ve Maximilien Van Aertryck insanın kendini görüntüleme ve izleme merakını, medya kültürünün baskınlığını, sinema ve sosyal tarihçe uygulamalarını gözlemlerken, milyarlarca dolarlık bir endüstriye nasıl vardığımızı da sorguluyor. Film dünya prömiyerini Sundance Film Festival’inde Dünya Sineması Belgesel Yarışması bölümünde yaptı, ardından Berlin Film Festivali’nde gösterildi.

YAVAŞ

Yönetmen- Senarist: Marija Kavtaradze
İsveç, Litvanya, İspanya

Dans, uzlaşma ve sevmenin farklı yollarına dair dokunaklı bir dram olan Yavaş, tanıştıkları andan itibaren güzel bir bağ kuran dansçı Elena ile işaret dili tercümanı Dovydas’ı izliyor. Umut veren bu yeni ilişki derinleştiğinde ve Dovydas aseksüel olduğunu açıkladığında gerginlik kaçınılmaz olur; ikilinin kendilerine özgü bir yakınlık kurmaları gerektiği ortaya çıkar. Nan Goldin’den etkilenen ve doğal bir estetik elde etmek için 16mm filmle, tamamen el kamerasıyla çekilen Yavaş, ilk kez Ocak ayında Sundance’te izleyiciyle buluştu.

KÖPEK GİBİ

Yönetmen: Ştefan Constantinescu
Senarist: Jörgen Andersson, Andrei Epure, Ştefan Constantinescu
İsveç, Romanya, Bulgaristan, Almanya

Doru COVID salgınının ortasında, beklenmedik bir şekilde İsveç’ten memleketi Romanya’ya döner. Görünürde bir vaftiz töreni için gelmiştir ama gizliden gizliye karısının sadakatsizliğini ortaya çıkarmanın peşindedir. Annesinin serseri köpeği Amza’yla birlikte karısını izler, her an gerçekleşebileceğini düşündüğü ihaneti yakalamaya çalışır. Yönetmen Constantinescu’ya göre, “kara film etkileri taşıyan, bir çiftin dramına ve ihanet, başarısızlık, yabancılaşma temalarına odaklanan, araştırmacı yapıya sahip bir film bu. Bir hafta boyunca Doru’ya eşlik ediyoruz ve onun kıskançlık, şefkat, paranoya, merhamet patlamalarına tanık oluyoruz.”

Film özetleri: film.iksv.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir