Fotoğraf: Emma Moren

Pat Razkets’in Västerås Rehberi

İsveç’in enteresan şehri Västerås’u ziyaret etmek isteyenlere enteresan bir grup olan Pat Razkets ile rehber hazırladık!

Västerås, İsveç’in en eski 2. şehri ve bizi 900’lü yıllara kadar götüren Sigtuna’dan yaklaşık 10 yaş daha genç. Dış görünüş olarak bazen çirkin görünse bile dış görünüşünün altında çok ilginç detaylar bulabileceğiniz bir şehir. Biz de bu enteresan şehri ziyaret etmek isteyenlere enteresan bir grup olan Pat Razkets ile rehber hazırladık!

Şehri gezerken ya da rehberi okurken yeni yayınladıkları albümleri Hymns from the Abyss‘i dinlemeyi unutmayın!

Kaynak: Vasteras Stad

Yemek için; Pizzeria Lorenzo

Şehir merkezinin hemen dışında küçük odun fırınlı pizzacı Lorenzo. Bira, şarap veya alkollü içkileri yok ama o pizzaları yok mu?! Sahibinin keyfi yerindeyse: Tercihlerinize göre size özel bir pizza yapar. Sahibinin morali bozuksa: Günün hangi saati olursa olsun size kapanış saatinin geldiğini söylecektir. Buna bayılıyoruz! 

Yine de yılda yaklaşık bir ay yanıp sönen ışıklara sahip çok şüpheli bir beyaz çam ağacına sahip olma düşüncesindeler. Ancak Ocak ayının başlarında ortadan kayboluyor gibi görünüyor, bu yüzden endişelenmeyin.


İçmece; Charlotte Delahayes

İçmek için en iyi yer Charlotte Delahayes’in yeridir! Orada sen (ya da o!) alkollü içkiler, biralar, şaraplar, içkiler, püreler bulabilirsin… İstediğini seçebilirsin. Ve en önemli şey, çalınan tek müziğin iyi müzik olmasıdır. Mmm, iyi müzik…

 
Kahve; Nicholas Barbarossa

Kahve için en iyi yer Nicholas Barbarossa’nın yeridir, uyandığı saate bağlı olarak 05:15, 10:30 veya 15:30 olarak değişebilir…

Kahve çeşitleri; Afrika, Orta ve Güney Amerika kahve çekirdeklerinin bir karışımı olan Zoegas Hazienda’nın taze çekilmiş çekirdeklerinden yapılmaktadır. Adil ticarete uygun ve ekolojik. Bu kahve en iyi yulaf sütü ile servis edilir (ve sadece Barbarossa’nın evinde servis edilir).

Dans; Skultuna’daki Laggår

Hey biz İsveçliyiz, dans etmeyiz. İçeriz. Bitti! ANCAK, eğer dans etmek isterseniz, Skultuna’daki Laggår’n genellikle dansbandskvällar (dans grubu akşamları) ile bir tür köklü modern İsveç kültürünü keşfedebileceğiniz akşamlar düzenler. 

Müzik; Concert House/ Västmanland Theatre 

Zevkinize göre ya Konser Evi’ne ya da Tiyatro’nun üst katına gidebilirsiniz. Konser Evi, sıkıcı klasik müziklerden daha ilginç folk,jazz, indie, rock, pop ve iilllgiinçç müziklere kadar farklı müzik türlerine yer veren birçok sahneye sahiptir. Västmanland (doğruyu söylemek gerekirse Västerås) Tiyatrosu’nun üzerinde, son derece dar folk-caz deneyimleyebileceğiniz küçük bir canlı sahne var, aynı zamanda günün şekline bağlı olarak samimi indie rock şovunu da deneyimleyebilirsiniz. Mekân çok küçük olduğu için 29 kişiyle birlikte bir ziyafet yaşayacağınıza emin olun!

Şehirden kaçış; Anunds hög

İsveç denince akla muhtemelen Vikingler gelir. Şehir merkezinden yaklaşık 5 kilometre uzakta İsveç’in en eski mezar höyüğü Anunds hög’ü bulabilirsiniz. Gözden uzak olmasına rağmen araba, otobüs ya da bisikletle ulaşılabilir. Oraya vardığınızda eski Viking mezar gemisinin üzerinde yürüyebilir ve ayrıca komşu ormanda yürüyüş yapabilirsiniz.

Ancak bu turistik gezilere rağmen burası hala biz yerlilerin kaçması gereken bir alan ve çok güzel…

Plak alışverişi; Skivbörsen

Hiç şüphesiz Skivbörsen. Skivbörsen, CD’ler, plaklar, tişörtler ve filmler içeren gerçek bir plak mağazasıdır; burada, birkaç gün önce duyduğunuz bir melodiyi mırıldanarak ortaya çıktığınızda, sahibi ya da personeli ne hakkında konuştuğunuzu gerçekten bilir. Sadece bu değil, konuştuğunuz şeye bağlı olarak sevebileceğiniz başka bir kayıt hakkında size tavsiye de verirler. Hikâyeden alınacak ders şudur: Skivbörsen’e gidin.

Kıyafet alışverişi; “Kıyafet” nedir?

İlk  buluşma;  Råbyskogen

Ooo, biz Råbyskogen’i tavsiye ederdik – şehrin tam ortasında, güzel yürüyüş yolları ve yeşil bir orman bulabileceğiniz bir doğa koruma alanı. Bölge, şehirleşme nedeniyle şehrin gerçek anlamda genişlemeye başladığı 1900’lerin ortalarından beri Västerås belediyesi tarafından korunmaktadır. Burada birkaç kuş ve böceğin varlığı hakkında konuşabilir, el ele tutuşabilir veya sevişebilirsiniz.

İlham; Frösåkers brygga

Burası şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bir yer. Malar Gölü (Mälaren) üzerinde, sergilenen 20’den fazla tarihi yelkenli teknenin bulunduğu bir bölge. Bunun yanında Paz Razket’in ilk resmi müzik videosunu çektiği Roter Teufel adlı 12. yüzyıldan kalma yelkenlinin replikası da burada bulunuyor.

Yürüyüş; Ängsö

Ohh konuşturmayın şimdi bizi! Deneyim yolculuğu burada başlıyor. Ängsö, İsveç’te hayalet gezileri için kötü bir yer ama bu milli park çok daha fazlasını sunuyor. İçerisindeki şato ve kilisede aynı anda üstesinden gelebileceğinizden çok daha fazla hayalet hikâyesi var, ancak çevre ruh için merhem sağlıyor. Cidden.

İlk olarak Ängsö’deki ormanlar bir milli parktır. Bu, bunların iyi işlendiği ve olağan endüstriyel orman bakımına tabi olmadığı anlamına gelir. Ve çok büyüktürler. Bir günlüğüne ormanlarda dolaşabilir ya da Malar Gölü’nde (İsveç’in 3. büyük tatlı su gölü) yüzebilir veya ikisini de yapabilirsiniz. Her şey size bağlı.

Ayrıca, kalenin yanındaki, 1750’lerde olduğu gibi yeniden restore edilen kale parkını yeni açıldı. Görülmeye değer (ama lütfen bütün günü bunun için saklayın).

Uyku; ‘Uyku?’


En iyi manzara; Östra holmen.

Malar Gölü’ne yapılan bir tekne gezisinde karşılaşacağınız Västerås şehrine dahil olan Östra holmen adlı bir ada var. Orada, gün batımları kesinlikle büyülü, şehrin bir tarafından muhteşem ve adanın diğer tarafından, Malar Gölü’nün manzarası… Sadece rüya gibi. Östra holmen’e ya kendi teknenizle ya da Elbafärjan ile Rederi Mälarstaden ile ulaşabilirsiniz. Ve evet, elbette eskiden (en az birinde) Rederi Mälarstadens gemilerinde oynadık.

Ayrıca Östra holmen’de çıplaklar plajı da var.

En sevdiğiniz yerel yer: Blackheart’s  place

Västerås’taki en iyi yerel yer kesinlikle Blackheart’s Place (Rönnby’deki tek plaj arsası) Kendi özel plajı, özel barı ve gözlerden uzak bir şöminesi (ve bazen bir tavşanı!) var – çok güzel! 

Ya da bizim prova stüdyomuz…

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir