RØROS

Sokaklarında yürürken tarihin fısıltılarını duyacağınız büyüleyici manzaralara sahip bir kasaba: Røros.

Røros, Trøndelag Norveç’te bulunan geleneksel bir kasaba. Bölgedeki bakır keşfinden sonra ortaya çıkan kasaba, 1644 yılında kuruluyor ve yıllar içinde Norveç’in en önemli maden kasabalarından biri haline geliyor. Røros aynı zamanda “dağ kasabası” anlamına gelen Bergstaden olarak da adlandırıyor. Madenler 70li yıllarda kapatılmış olsalar bile bugün Røros’un tarih ve kültürle dolu bir kasaba haline gelmesinde katkıları çok.

Røros- UNESCO Dünya Mirası Alanı’ndaki ahşap evler
Fotoğraf: lookphotos.com

Kasabada bulunan 17. ve 18. yüzyıldan kalma otantik ahşap binalar, Avrupa’nın en eski ahşap binalarından biri olma özelliğini taşıyor. Bu binalar, Røros’un 1982 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı’na eklenmesine sebep oluyor. Halk, kasabanın orijinal görünümünü korumaya oldukça özen gösteriyor ve manzaranın değişmesine izin vermiyor.

1784’te tamamlanan ve “maden kasabasının gururu” olarak adlandırılan Røros kilisesi (Bergstaden Ziir), 1600 koltuğu ile Norveç’in en büyük kiliselerinden biri. 2010 yılında yenilenmesi tamamlanan kilise, mimari olarak Klasisizm, Barok ve Rokoko dahil olmak üzere birçok stille karakterize.

Rørosmartnan
Foroğraf: bergstadenshotel.no

Aynı zamanda çiftçileri ve yerel üreticileri meşhur olan kasaba, Norveç’in yerel gıda başkenti olarak da biliniyor. Gıda dâhil birçok ürünün bulunduğu Rørosmartnan adlı geleneksel pazar, Şubat ayının son salı günü başlayıp beş gün sürüyor ve kasabaya en çok turist çeken zaman oluyor. Pazarı aynı zamanda Hjem til jul dizisinden de hatırlayabilirsiniz.

Pjalt- kahverengi peynir
Fotoğraf: rorosmeieriet.no

Bölgede yapılan hamur işi Pjalt, genellikle kahverengi peynirle servis ediliyor. Yine yaz aylarında Røros’taysanız fermente balıktan (rakfisk) ve ren geyiği etinden yemeniz öneriliyor. Yerel üreticileri gezme ve ürünlerini deneme de yapılacaklar listesine eklenecek maddelerden biri.

Doğasıyla da büyüleyen kasaba, Kuzey Avrupa’nın en büyük kanyonu Jutulhogget’a sahip. Yürüyüş yapmaya, dağ bisikleti sürmeye ve balık tutmaya gidebileceğiniz Femundsmarka ve Forollhogna milli parkları ise görülmeye değer.

Kasabaya soğuklar geldiğinde, ilk kar yağdığında ve karanlık çöktüğünde gökteki ışıklar maviye dönüyor. ‘The Blue Hours’ olarak adlandırılan bu hava olayının birçok sanatçı ve film yapımcısına ilham olduğu biliniyor.

Hjem til jul- spark

Havanın -20’ye kadar indiği Røros, kış severler için adeta bir cennet. Şehirde dolaşmak için genellikle bir “spark” (tekme-kızak) kullanırken kasabanın yerlileri gibi yünle sarılıp dışarı çıkmak isteyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir