Fotoğraf: Christian Roth Christensen

Galdhøpiggen Dağı

Yolun sonuna geldiğinizde zirveden eşsiz manzarayı izlemenin keyfine erişeceğiniz Norveç’in en yüksek dağı; Galdhøpiggen!

Galdhøpiggen Dağı, Norveç’in Innlandet ilçesindeki Lom Belediyesi’nde yer alıyor. 2.469 (8100 ft) metrelik zirvesi ile Galdhøpiggen, Kuzey Avrupa’nın ve Norveç’in en yüksek dağı. Yıllarca unvanını alamamış olan Galdhøpiggen’den önce en yüksek zirve olarak Dovrefjell serisinde bulunan Snøhetta biliniyormuş. Daha önce deneyenler olmasına rağmen Galdhøpiggen’in zirvesine ulaşılamamış. Fakat sonunda 1850 yılında Lom’da yaşayan rehber Steinar Sulheim, yerel öğretmen Lars Arnesen ve kilise müdürü Ingebrigt Flotten zirveye ulaşmış.

Fotoğraf: Christian Roth Christensen

Galdhøpiggen‘in en yüksek zirve olmasının sizi korkutmaması gerekir, çünkü zirveye ulaşmak düşündüğünüz kadar zor değil. Uygun teçhizatla ve rehberle buzulları da kolayca geçerek zirveye ulaşılabiliniyor. Yaklaşık üç saat süren zirve yolculuğunun en önemli noktalarından biri ise Styggebreen buzulu. Stygg ve bre kelimelerinden oluşan buzulun ismi ‘çirkin buzul‘ anlamına geliyor. Ancak buzulun adını yerel dilde ‘tehlikeli’ anlamına gelen stygg kelimesinden aldığı da söylenir. Buzula gelmeden önce yürüyüşteki herkes uzun bir ipe bağlı bir koşum ile birbirine bağlanıyor.

Fotoğraf: Christian Roth Christensen

Galdhøpiggen’e çıkmak için Jotunheimen’den başlayan birçok rota var ancak bunlardan en çok kullanılan Juvasshytta ve Spiterstulen rotalarıdır. Galdhøpiggen zirvesine giden yol oldukça uzun ve engebeli olması nedeniyle denge, takım çalışması ve dayanıklılık gerektiriyor. Bu nedenle yolculuğun bir rehber eşliğinde yapılmasının en güvenceli yol olduğu belirtiliyor. Bazı rotalar, buzul geçişleri olmaması nedeniyle rehbersiz de yapılabilir ancak bu durumun rotanın süresini artırdığı da kaçınılmaz bir gerçek. Zirveye giden rotalar üzerinde dinlenmek, konaklamak ve ihtiyaçları gidermek için birkaç adet dağ evi de bulunuyor. Ayrıca yolunu kaybedenler, yorulanlar ve yardıma ihtiyacı olanlar için rotalarda her yıl gönüllü kurtarma ekipleri bulunur.

Fotoğraf: www.sognefjellet.no

Zirveye ulaşıldığında Jotunheimen dağları ve göllerinin 360 derecelik panoramasıyla ödüllendiriliyorsunuz. Doğayı, yürüyüşü, manzara seyretmeyi seviyorsanız ve yükseklik korkunuz da yoksa Galdhøpiggen Dağı’na giden yol tam size göre.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir