Dünyanın En Büyük Elektrikli Feribotu Norveç Sularında

Feribotlar Norveç’teki en popüler ulaşım araçlarından biri. Özellikle, Norveç’in batı kıyılarında yaşayanlar için çoğu zaman tek alternatif deniz ulaşımı. Bu bölgelerde, ortalama 130 feribot rotası yıl boyunca aktif olarak faaliyet gösteriyor. Hal böyle olunca, artan feribot trafiğinin hem çevre hem de insanlar üzerindeki etkileri de kaçınılmaz oluyor. Yakıt bazlı çalışan feribotlar sadece yüksek oranda CO₂, SO₂ ve NOₓ gazı salınımına neden olmakla kalmıyor; gürültü kirliliği çoğu zaman göz ardı edilen bir etki olsa da hem çevredeki canlıların hem de yolculuk eden ve bölgede yaşayan insanların yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiliyor.

İlk Elektrikli Feribot Ampere

Dünyanın ilk elektrikli feribot haberi de yine Norveç’ten gelmişti. 2015 yılında kullanıma açılan Ampere, 120 araba ve 350 yolcu kapasitesine sahip. Fjellstrand tarafından tasarlanan ve inşa edilen feribotun ağırlığı, ayn rotada faaliyet gösteren klasik feribotların ağırlının yarısı kadar. Ampere, 2014 yılında Hamburg’daki SMM ticaret fuarında gemicilik alanındaki prestijli ödüllerden olan ‘Ship of the Year’ ödülünü kazandı. 2018 yılında açıklanan verilerde, Ampere’nin karbon emisyonunu %95 oranında azalttığı ve operasyon maaliyetini yakıt bazlı feribotlara kıyasla %80 oranında düşürdüğü belirlendi. Ayrıca, ortadan kalkan gürültü ve dizel gazlarının hem yolcuların hem de personelin yaşam kalitesini arttırdığı kayda geçirildi.

Dünyanın En Büyük Elektrikli Feribotu Bastø Electric

Dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan en büyük feribotu Bastø Electric bu yıl içerisinde hizmete girdi. Üstelik bu proje Türkiyeli imzası da taşıyor; feribotun inşaası Türkiyeli gemicilik şirketi Sefine Shipyard tarafından yapıldı. Hızlı şarj teknolojisi kullanılan bateriler ise Siemens Energy tarafından üretildi. Feribotun 600 yolcu, 200 binek araç ve 24 kamyon taşıma kapasitesi bulunuyor. Norveçli deniz taşımacılığı şirketi Bastø Fosen tarafından işletilen elektrikli feribot, Norveç’in en yoğun feribot rotalarından biri olan Moss-Horten hattında faaliyete başladı. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olan bu hatta, yılda 3.8 milyon yolcu ve 1.8 milyon aracın taşındığı ve her bir feribotun günde ortalama 20-24 sefer yaptığı kaydediliyor. Bastø Fosen yetkilileri, tamamen elektrikli feribotların kullanımıyla bu rotadaki emisyon miktarının 2022 yılında %75 oranında azaltılacağına dikkat çekiyorlar. Henüz hızlı şarj sistemi tam verimle kullanılamıyor olsa da, bu yaz inşaasının bitmesi beklenen Horten’deki şarj dolum istasyonun tamamlanmasıyla feribotun tam verimle çalışmaya başlaması planlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir