Norveç’te Alkol ve Çikolatadan Alınan Vergiler Düşürüldü

Norveç parlamentosu geçtiğimiz yılki bütçe görüşmelerinde çikolata ve şekerli gıdalardan alınan şeker vergisinin kaldırılması, tütün ve alkolden alınan vergilerin ise düşürülmesi konusunda uzlaştı. Alınan karara göre; çiğnemelik tütünden (snus) alınan vergi %25, bira ve şaraptan alınan alkol vergisi ise %10 oranında düşürüldü.

Çikolata ve alkolde uygulanan yüksek vergiler uzun zamandır Norveç kamuoyunun gündeminde. Halk sağlığını olumlu yönde etkilediğini savunanlar yanında, İsveç’e olan ticari akışın ekonomik kaygısını ön planda tutan kesimler de bulunuyor. Norveç’te yaşayan birçok kişi, özellikle sınır şehirlerde yaşayanlar, şekerli gıda ve alkol alışverişleri için sık sık İsveç’i ziyaret ediyorlar.  

Halk Sağlığı Uzmanları Endişeli 

Halk sağlığı çalışmalarında uzman olan Prof. Steinar Krokstad, vergi düşürme kararının halk sağlığı üzerinde geri döndürelemez sonuçlar yaratacağını düşünüyor. Uzun yıllar Trøndelag bölgesi halk sağlığı çalışmalarının başında olan Krokstad, bölge halkının tüketim alışkanlıklarına oldukça hakim ve mevcut vergilerin insanları aşırı tüketim yapmaktan alıkoyduğuna dikkat çekiyor.

“Bireysel özgürlük ve devlet düzenlemeleri arasındaki sınır önemli bir dengeleyici eylemdir, ancak Norveç’te daha fazla işten ve İsveç’e daha az ticaret sızıntısından elde edeceğimizi düşündüğümüz olası olumlu etkilerin daha az şeker ve alkol tüketiminin faydalarından daha ağır basacağına inanmıyorum.”

Prof. Steinar Krokstad, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU)

Obezite Çağımızın En Büyük Sağlık Sorunu

Obezite gerçeğine dikkat çeken uzmanlar, günümüzün en önemli sağlık problemlerinin obezite ve buna bağlı gelişen hastalıklar olduğunu belirtiyorlar. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite çağımızın en hızlı ilerleyen sağlık problemi olarak kaydediliyor. Düşen vergilerle artması beklenen tüketimin söz konusu sağlık problemlerini daha da kötüleştireceği, Norveçli halk sağlığı uzmanlarının ortak endişesi.

Kaynak: Sciencenorway.no

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir