Norilsk Nickel Bakır Tesisini Kapattı: Norveç’in Havası Temizleniyor

Rusya’nın en büyük metal üreticilerinden Norilsk Nickel, Finnmark sınırındaki bakır üretim tesisini kapatma kararı aldı. Şirketin sürdürülebilir hedefler kapsamında attığı adımlardan biri olan bu karar ile tesisin faaliyetleri 20 Mart 2021 tarihi itibariyle durduruldu. Fabrikanın temizlenme çalışmaları yıl boyunca devam edecekken 2022 yılında tesis ve bağlı binaların demontajına başlanması ve 2029 yılında tamamlanması planlanıyor.

Fabrika bölgedeki sülfür dioksit salınımının en önemli kaynağı

Norveç’le birlikte Finlandiya’ya da sınır olan ve 74 yıldır faaliyet gösteren üretim tesisi, bölgedeki sülfür dioksit salınımının birincil kaynağıydı. Fabrika, her yıl Norveç endüstrisinin neden olduğu toplam sülfür dioksit salınımının yaklaşık dört katı miktarında salınımına neden oluyordu. Norveç sınırında yer alan ve Sami halkının yoğun olarak yaşadığı Finnmark ise, fabrika salınımlarından en çok etkilenen yerleşim noktalarının başında geliyor. Bölgedeki bitki örtüsü zamanla yok olurken, hava kalitesi de zamanla yüksek oranda bozuldu. Norilsk Nickel’in fabrikayı kapatma ve tesisi yenileme kararı hem Norveçli hem de Finli yetkililer tarafından yakından takip edilerek, hem kısa hem de uzun vadeli etkileri inceleniyor.

Havanın yüksek oranda temizlenmesi bekleniyor

Üretim tesisinin kapanmasıyla birlikte bölgedeki sülfür dioksit salınımının bu yıl içinde 2015 yılında en yüksek seviyeleri gördüğü değerlerden %85 azalmayla 30.000 tonun altına düşmesi bekleniyor. 2022 yılında ise bu değerin yıllık 22.000 bin tona gerilemesi bekleniyor. Bölgedeki mevcut sülfür dioksit salınımın yıllık 8.000-9.000 tonu civardaki evlerin ısıtılmasını sağlayan elektrik santralinden kaynaklandığı kaydediliyor.

Bölgede yeni kurulacak bakır rafinasyon tesisiyle belirlenen sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılırken üretim kapasitesinin ikiye katlanarak verimin de arttırılması planlanıyor. Norilsk Nickel önümüzdeki 10 yıl içerisinde çevresel projelere 5.5 milyar dolar değerinde bütçe ayırdığını da açıkladı.

Araştırmacılar umutlu

Norveçli ve Finli araştırmacılar şirketin faaliyetlerini yakından takip ediyorlar. Söz konusu yenileme çalışmalarının bölgedeki hava kalitesini yüksek oranda arttıracağından ve uzun vadeli çevresel etkilerin de zamanla giderilebileceğinden umutlulular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir