Nordik Tasarım: Fjällräven

Nordik Tasarım: Fjällräven

İsveççede kutup tilkisi anlamına gelen Fjällräven; Kånken sırt çantaları, İsveç‘e özgü desenli kazakları ve kalın montlarıyla en çok bilinen İskandinav markalarından biri. 1960 yılında Åke Nordin tarafından kurulan markanın hikayesi aslında Nordin’in çocukluk yıllarındaki deneyimlerine dayanıyor. İsveç’in kuzeyinde bulunan Örnsköldsvik kasabında yaşayan on dört yaşındaki Nordin, 1950 yazında Västerbotten dağlarına detaylıca planlanmış bir tırmanış gezisi yaptı. Ancak gezisinde en can sıkıcı nokta rahatsız sırt çantasından kaynaklanan sırt ağrılarıydı. 

Åke biraz araştırma yaptıktan sonra bir sırt çantasının ağırlığının yüksek ve kullanıcının omurgasına yakın konumlandırılması gerektiğini öğrendi. Bu bilgiyi öğrenir öğrenmezse hemen işe koyuldu. Annesinin Singertreadle dikiş makinesini kullanarak yaşadığı evin bodrumunda güçlü pamuklu malzemeden bir sırt çantası yaptı. Çantayı taşımak için dana derisinden destek kayışlarını kullanarak ahşap bir çerçeveye bağladı. Çerçeve, yükü sırta daha iyi dağıtıp sırt çantasıyla arasındaki boşluğu arttırdı. Bu sistemle insanlar daha da ağır sırt çantaları taşıyabildi. 

Nordin’in bu icadı yerli Sami halkının dikkati çekti ve içlerinden biri Nordin’den kendisine bir sırt çantası ve bir çadır yapmasını istedi. Zaman içerisinde kaliteli ve insan sağlığı için iyi bir çantaya ihtiyaç olduğunu anlayan Åke Nordin’in Fjällräven’i kurması İsveç Silahlı Kuvvetleri’ndeki görevinden sonra gerçekleşiyor. Dayanaklı ve hafif bir sırt çantasına ihtiyaç olduğunu kendi gözleriyle gören Nordin, 1960 yılında resmen Fjällräven’i kurdu ve ilk olarak ailesinin bodrumunda faaliyet gösterdi.

Kısa sürede insanlar tarafından kullanışlı bulunan sırt çantaları oldukça iyi satış yaptı. Zaman içerisinde ürün yelpazesini geliştiren marka, kuruluş ilkelerinden biri olan işlevselliği hiçbir zaman ihmal etmedi. Ayrıca Nisan 2020’de Fjällräven İsveç’in en sürdürülebilir marka unvanını aldı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir