74. Cannes Film Festivali’nde Yarışacak Nordik Filmler

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle gösterimlerini gerçekleştiremeyen Cannes Film Festivali yetmiş dördüncü yılında sinemalara geri dönüyor. Bu sene 6-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek festival, programında yer alan filmler ve bu filmlerin arkasında imzası bulunan sinemacılarla dikkat çekiyor.

Hem uluslararası film festivalleri hem de sinema sektörü açısından oldukça değerli olan festivalin de büyük ödülü olma özelliği taşıyan Altın Palmiye için bu yıl yirmi dört film yarışacak. Bu ana yarışma seçkisinde yer alan filmlerin iki tanesinin yönetmen koltuğunda ise Nordik ülkelerde üretim yapan isimler yer alıyor.

Nordik filmlerden son olarak Ruben Östlund yönetmenliğindeki The Square (2017) festivalden Altın Palmiye ile ayrılmıştı.

Verdens verste menneske – Joachim Trier

Verdens verste menneske (2021)

Oslo, 31. August’la (2011) festivalin Belirli Bir Bakış bölümünde yer alan, Louder Than Bombs (2015) ile de ilk kez Altın Palmiye için yarışan Norveçli yönetmen Joachim Trier festivale merakla beklenen filmi Verdens verste menneske (2021) ile dönüyor. Julie isimli ana karakterinin geçirdiği dört yıla gerçekçi bir bakış atan film, bu genç kadının iş ve aşk hayatında yaşadığı türlü zorları ve bu zorluklar karşısında Julie’nin yürümeye çalıştığı yolu konu ediniyor. Filmin yazarları arasında, Trier ile yaptığı iş birlikleriyle ve Blind (2014) filmiyle tanınan Eskil Vogt da bulunuyor.

Hytti Nro 6 – Juho Kuosmanen

Hytti Nro 6 (2021)

Cannes’da 2010 yılında Taulukauppiaat filmiyle Cinefondation, 2016’da da Hymyilevä mies ile Belirli Bir Bakış ödülünü kazanan Finlandiyalı yönetmen Juho Kuosmanen’in yeni filmi Hytti Nro 6 (2021), bu kez festivalin ana yarışma seçkisinde seyirciyle buluşacak. Rosa Liksom’un romanından uyarlanan film, Kuzey Kutup Dairesi’ne giden bir trende tanışan iki yabancıyı merkezine taşırken, bu yolculuğu beraber geçirecek karakterlerinin hayata karşı geliştirdikleri yaklaşımlara odaklanacak.


Festivalin yan bölümlerinden olan Un Certain Regard / Belirli Bir Bakış’ın resmi seçkisinde ise ün sahibi sinemacılarla birlikte sinema adına ilk kez üretim yapan yönetmenler ve genç isimler de yarışıyor. Bu bölüm kapsamında gösterilecek filmler arasında yine iki Nordik film bulunuyor.

Lamb –  Valdimar Jóhansson

Lamb (2021)

Game of Thrones (2011 – 2019) ve Rogue One (2016) gibi büyük projelerde teknisyen olarak görev alan İzlandalı Valdimar Jóhansson, ilk yönetmenlik deneyimi Lamb (2021) ile izleyici karşısına Cannes Film Festivali’nde çıkmaya hazırlanıyor. Çocuk sahibi olamayan bir çiftin, çiftliklerinde ansızın beliren yeni doğmuş bir bebeği keşfetmelerini takip eden film, önce bir mutluluk ardından da bir yıkım kaynağı olacak bu karşılaşmanın izini sürüyor. Filmin senaryo ekibinde Jóhansson’un yanı sıra, Robert Eggers’ın merakla beklenen filmi The Northman (2022) ile Lars von Trier imzalı Dancer in the Dark (2001)’ın yazarlarından Sjón da yer alıyor.

De Uskyldige – Eskil Vogt

De Uskyldige (2021)

Ana yarışmada yer alan Verdens verste menneske (2021) filminin yazarlarından biri olan ve ilk filmi Blind (2014) ile aralarında İstanbul Film Festivali’nin de olduğu pek çok uluslararası festivalden ödülle ayrılan Eskil Vogt, yedi yılın ardından ikinci filmi De Uskyldige (2021) ile yönetmenliğe geri dönüyor. Cannes Film Festivali’ne yönetmen olarak ilk katılımını, tıpkı sinemacı dostu Trier gibi, Belirli Bir Bakış bölümünde gerçekleştirecek Vogt, De Uskyldige‘de bir yaz günü ailelerinin onlarla ilgilenmediği bir vakitte karanlık ve gizemli güçlerini açığa çıkaran bir grup çocuğun doğaüstü hikayesine odaklanacak.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir