Fretex
Fotoğraf: MinMote

Fretex: Norveç’ten Sosyal Girişimcilik Örneği

Norveç Kurtuluş Ordusu (Norwegian Salvation Army)’nun ticari bir uzantısı olan Fretex, barınakla birleştirilmiş küçük ölçekli bir geri dönüşüm tesisiyle 1905 yılında kuruldu. O zamanki adıyla Kristiana, bugünün ise Oslo’sunda faaliyete başlayan bu oluşum zamanla önemli bir sosyal girişimcilik örneği haline geldi. Fretex devlet organları, özel sektör, vakıf ve tüketicilerle birlikte çalışarak kolektif faaliyet göstermekte olup aynı zamanda AVRE (Norveç Mesleki ve Rehabilitasyon İşletmeleri Derneği) ve ENoR (Avrupa Yeniden Kullanım ve Geri Dönüşüm Ağı) üyesidir.

Çevresel ve sosyal girişimcilik

Fretex’in faaliyetlerinin temelini, toplumun dezavantajlı kesimlerine iş imkanı sağlanması ve sürdürülebilir tüketimle çevreci yaklaşım benimsenmesi oluşturmaktadır. Bu misyonu başta giyim ve tekstil olmak üzere birçok eşyanın satıldığı ikinci el mağazaları, kağıt geri dönüşümü ve mesleki rehebilitasyon programlarıyla gerçekleştirmektedir. Ticari bir yapılanmaya sahip olmasına karşın kar amacı gütmemekte ve elde edilen gelirin tamamı Fretex’in sürdülebilirliği ve yardım amaçlı kullanılmaktadır.

Fretex bugün Norveç’in en büyük mesleki rehebilitasyon şirketi olup her yıl 3000’den fazla kişiye meslek kazandırmaktadır. İş gücü ihtiyacı bulunan meslek gruplarında, kişilerin yetenek ve ilgi alanlarına göre bireysel eğitim formatları oluşturmaktadır. Böylece, toplumun dezavantajlı kesiminden binlerce insanın hem sosyal gelişimine hem de ekonomik özgürlüğünü kazanmasına önemli katkı sağlamaktadır. Fretex’in temel prensibi kültürel, etnik ve sosyoekonomik ayrım yapmadan toplumsal eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Norveç’in en büyük ikinci el mağaza zinciri

Fretex aynı zamanda Norveç’in en büyük ikinci el tekstil toplayıcısı ve ikinci el mağaza zinciridir. İkinci el ürünlerin toplandığı 3500’ün üzerinde konteyner ve kullanılmış giysilerinin işlendiği 2 tesise sahiptir. Fretex, yılda ortalama 22.000 ton tekstil ürünü toplayarak ekonomiye geri kazandırmaktadır. Ürünlerden yeniden kullanıma uygun olanlar temizleme ve tamir işlemlerinden geçirilerek, yeniden kullanıma uygun olmayanlar ise farklı ürünlere dönüştürülerek ülkenin farklı noktalarında bulunan Fretex mağazalarında yerini almaktadır. Fretex’in biri internet mağazası olmak üzere toplam 46 mağazası bulunmaktadır.

2 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir