Fotoğraf: Thomas Vinterberg

93. Oscar Ödülleri’nin Nordik Kazananları

Geçtiğimiz Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece doksan üçüncü kez sahiplerini bulan Akademi Ödülleri, sezon boyunca yürütülmüş kimi tahminlerden pek de farklı olmayan bir tablo ile 2020 sinema yılına noktayı koydu. Nomadland, törenden en büyük ödül niteliğindeki En İyi Film’in yanı sıra En İyi Kadın Oyuncu (Frances McDormand) ve En İyi Yönetmen (Chloé Zhao) ödülleriyle ayrılırken, gecenin kazananları arasında iki de Nordik isim yer aldı.

Thomas Vinterberg

Yarıştığı En İyi Uluslararası Film kategorisinin favorileri arasında yer alan Thomas Vinterberg imzalı Druk, heykelciğe uzanmayı başararak Danimarka’ya 1987, 1988 ve 2010 yıllarının ardından bu daldaki dördüncü zaferi getirdi. Yönetmenin 2012’de çektiği Jagten’den bu yana en iyi işi olarak kabul gören film, pek çok sinemaseverin yıl sonu listesinde yer almış, özellikle de başrolü Mads Mikkelsen’in oyunculuk ve dans performanslarıyla dikkat çekmişti.

Ödül konuşmasında hayatı kutlayan bir film yapmak istediğini belirten ancak çekimlerden dört gün önce imkansızın gerçekleştiğine değinen Vinterberg, zaferini 2019 yılında yitirdiği kızı Ida Vinterberg’e adadı. Çekimlerin başlamasından hemen önce geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Ida da normal şartlarda filmde yer alacaktı.

Türkiye’deki ilk gösterimini Ekim ayında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Filmekimi kapsamında gerçekleştiren Druk’un vizyon tarihi şimdilik belirsiz.

Kanlarına karıştıracakları sınırlı dozda alkolle maksimum verim ve motivasyon alarak hayatlarına devam edebileceklerine inanan bir grup lise öğretmenini konu edinen film üzerine Aleyna Saral’ın yazdığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Mikkel E. G. Nielsen

Nordik sınırlarına bu sene ikinci Oscar’ı getiren isim ise yine bir Danimarkalı, Mikkel E. G. Nielsen, oldu. En İyi Kurgu dalında ödüle kavuşan Nielsen, En İyi Film dahil altı dalda birden yarışan Sound of Metal’ın (2019) kurgusundan sorumluydu.

Daha önce Beasts of No Nation (2015) ve En kongelig affære (2012) gibi filmlerin de kurgusunu üstlenen Nielsen, ödül konuşmasında Film Okulu’na verdiği yüksek fonlardan dolayı Danimarka’yı selamlarken, böyle devam etmelerini, çünkü bu fonların öğrencilerin becerilerini geliştirmelerine ve günün sonunda -bugün olduğu gibi- Oscar alabilmelerine vesile olduğuna vurgu yaptı.

Şu an Amazon Prime Video üzerinden izlenebilen Sound of Metal, işitme duyusunu aniden yitiren baterist Ruben’a ve onun iyileşme yolculuğunda yaşadıklarına odaklanıyor. Filmin kadrosunda, Oscar’a da aday gösterilen Riz Ahmed ve Paul Raci’nin yanı sıra Olivia Cooke da yer alıyor.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir