Sahne: Druk (2020)

Druk

Danimarka sineması diyince akıllara ilk gelen yönetmenlerden Thomas Vinterberg’in uzun zamandır beklenen filmi Druk bu senenin durgun sinema evrenini heyecanlandıran ve enerji veren filmlerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang ve Lars Ranthe gibi isimlerin rol aldığı filmin konusu Norveçli psikiyatrist Finn Skårderud’ün çalışmasına dayanıyor. Vücutta belli bir seviye alkol bulundurmanın kişinin yaşamda daha başarılı olmasına ve bütün çekincelerini ortadan kaldırmasına yol açtığını savunan çalışmayı hayatlarına uygulamaya çalışan bir grup lise öğretmeni, aslında hayatlarını çıkmaz bir labirente sürükleyecektir. Bu labirenti Vinterberg, Danimarka toplumunun alkol tüketimine benzetiyor, nitekim yönetmen bu fikri senaryolaştırırken çevresindeki insanlardan ve içinde bulunduğu çevreden epeyce etkilenmiş. Bu nedenle Druk’ün yapmış olduğu sosyolojik tahliller de bir hayli realist. Vinterberg, Danimarkalılar hakkında bilinen klişeleri ve özellikle fazla alkol tüketme alışkanlıklarını orijinal ve incelikli bir şekilde Tobias Lindholm ile birlikte senaryolaştırmış. Nitekim film de Covid-19 pandemi sürecine rağmen Danimarka’da oldukça önemli bir gişe başarısı elde etti.

Druk, İskandinav sineması sevenleri tam anlamıyla tatmin ediyor ve özlediğimiz duyguları hissettiriyor. Danimarkalı varoluşçu filozof Søren Kierkegaard felsefesini de fazlaca satır aralarında bulduğumuz film, İskandinav insanının ruh halini ve melankolisini de gözler önüne seriyor.

Ayrıca Cannes Film Festivali, Avrupa Film Ödülleri, Londra Film Festivali gibi önde gelen festivallerde ilgiyle karşılanan Druk’ü türdeşi filmlerden ayıran en önemli özelliği ise alkolizm hakkında didaktik bir anlatı benimsemektense konuya daha eğlenceli ve farklı bir perspektifte yaklaşması. 

Bu bağlamda film, Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden 33. Avrupa Film Ödülleri’nde de Avrupa Senaryo Ödülü, Avrupa Oyuncu Ödülü, Avrupa Yönetmen Ödülü ve Avrupa Film Ödülü dahil olmak üzere toplam dört ödül kazandı. Film, ayrıca Danimarka’yı 93. Akademi Ödülleri için de temsil edecek. Druk, 39. İstanbul Film Festivali’nde gösterim yaptıktan kısa bir süre sonra vizyona girecekti, ancak pandemiden dolayı sinemaların kapatılmasıyla filmin vizyon tarihi de ertelendi. 

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir