Longyearbyen / Fotoğraf: reddit.com
Longyearbyen / Fotoğraf: reddit.com

Longyearbyen’de İlk Kural: Ölmek Yasak!

Dünyanın en kuzey yerleşim yerlerinden olan Longyearbyen şehri, Norveç’e bağlı Svalbard’da yer alıyor. Burada ölmek yasak. Üstelik bu yasak yasalarda da resmen bulunuyor!

Kasabada mezarlıklara yıllardır yeni cenazeler alınmıyor. Rahatsızlananlar ve ölme ihtimali olan kişiler acilen Longyearbyen‘den çıkartılıyor ve başka kasabalara naklediliyor. 2500’e yakın nüfusuyla yaşayan kasabanın (tabi bu nüfusun bir kısmını da kutup ayıları oluşturuyor, onlar da nüfus sayımına dahiller) bu uygulamasının elbette mantıklı bir açıklaması var.

Longyearbyen

1917-1918 tarihlerinde çıkan bir salgında nüfusunun önemli bir kısmını kaybeden Longyearbyen‘de salgının araştırması yapılıyor. Bilim adamlarıyla yapılan bu araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre salgının ölen bir cenazeden üreyen virüs sebebiyle gerçekleştiği gözlemleniyor. Peki ölen bir canlıda virüs nasıl bulunabiliyor derseniz, sebebi aşırı soğuklardan dolayı cesetlerin deforme olamaması. Yani çürüyememesi. Bu nedenle de ölen cesetlerde üreyen virüsler, konakçı olarak yaşayan canlılara bulaşabiliyor. Bu da daha fazla ölüme sebep oluyor ve son olarak Longyearbyen‘de defin işlemlerinin gerçekleştirilmesinin tamamen yasaklanmasına sebep oluyor.

Longyearbyen halkı bu duruma alışmış olmakla birlikte, bu yasağı haklı ve olması gereken bir kural olarak görüyorlar. Çünkü geriye kalan nüfusun sağlığı oldukça önemli.

Üstelik Longyearbyen‘de ölmeyi yasaklayarak, Norveç’in Dünya’nın en huzurlu ülkeleri arasında olmasına da katkı sağlıyor.

Longyearbyen'de yasaklanan her şey temelde ilk kural olan ölme yasağına göre kuruluyor. Yani ikinci kural; ilk kuralı çiğneyemezsiniz.

E tabi ölme yasağını sürekli kılmak için belli kurallar da koymak gerekiyor. Bunlara örnek olarak;

  • Ölmenin yasak olduğu bu kasabaya yerleşebilmek için de bir şart var o da bu kasabada çalışmak. Onun haricinde kasabaya sadece turist olarak gidebiliyorsunuz.
  • Ayrıca yaşam şartlarının iklimden dolayı oldukça çetin geçtiği bu kasabada sokağa silahsız çıkamazsınız. Çünkü bu da yasak. Sebebi ise kutup ayılarının saldırısına uğrayıp öldürülebilirsiniz. Unutmayın ilk kural; Longyearbyen‘de ölmek yasak!

Okuduğunuz en garip kural olabilir belki ama huzur endeksine bakarsak bence gayet mantıklı. Fakat eğer buraya turist olarak giderseniz siz yine de ölmemeye dikkat edin 🙂

Longyearbyen hakkında daha fazla bilgi için Svalbard’ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitede kasabayı yakından tanımanıza olanak sağlayan bir tanıtım videosu da mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir