Lukas Graham: Danimarka’dan Global Başarıya Uzanan Yol

Lukas Graham grubu Danimarka’dan çıkan ve popun sevilen gruplarından biridir. Bu yazıda sizlere grubun bugüne nasıl geldiğini anlatıyoruz.

Dünyanın pop müzik alanında listelerine baktığınızda pek çok Amerikan, İngiliz, Avustralyalı sanatçı görmeniz olasıdır. Fakat bazen, isimleri size İngiliz gelse de farklı kültürlerden sanatçılar da pop dünyasında isimlerinden söz ettirmiştir. Hafta sonu Apple Music’te yer alan Nordic Pop listesinde denk geldiğim ve Iskandinav olduğuna şaşırdığım bir isimden bahsetmek istiyorum. Grubun adı (kişi değil) Lukas Graham.

Lukas Graham grubu
Source: Celebmix

Lukas Forchammer’ın kurucusu olduğu Lukas Graham grubu 2011 yılında Danimarka’da kuruldu. Grup çalışmalarına ev yapımı müzikler ile başladı. Bu alanda ilk hazırladıkları parçalar “Drunk in the Morning” ve “Criminal Mind” olup şarkılarını aynı zamanda Facebook gruplarında paylaştılar(Facebook’un popüler olduğu zamanlar…). Burada  100.000 lerce dinlenmeyi bulduklarında grup Universal Music Denmark’ın bünyesinde bulunan Copenhagen Records ile anlaşmaya vardılar. Hatta Lukas bu ev videolarının Copenhagen Records ile yaptıkları ön çalışma sonucu yayınlandığını ilerideki bir röportajında bahsetmiştir. Ayrıca grup resmi olarak bir müzik yayınlamadan önce gelecek turları için 17.000 bilet satmışlardır.

Lukas Graham şarkısı: Ordinary Things kapağı
Source: Wikipedia

 Grubun Danimarka ve Avrupa ülkelerinde öne çıktığı ilk şarkıları “Drunk in the Morning”, “Better Than Yourself (Criminal Mind Pt 2)” ve “Ordinary Things” şarkıları olmuştur. 2012 yılında bu şarkıları ile Avrupa’da 107 konser vermiş, biletlerin 40.000’ini Danimarka’da verdikleri konserler oluşturmuştur. Bu yıl 80.000 albüm ve 150.000 parça satışına ulaşmış, YouTube’da 5 milyon görüntülenme ve 27 milyon yayınlanma yapmışlardır. 2013 yılı içerisinde grup Warner Bros Records şirketi ile anlaşarak global müzik pazarına adım atmışlardır. Bu süreçte Los Angeles’te kayıtlar yapmaya başlamış, bir yandan da Danimarka’nın ünlü grubu Hedegaard’ın bir numaralı şarkısı “Happy Home” şarkısına vokalde eşlik etmiştir. 

2015 yılı ise Lukas Graham gurubunun globalde duyulmaya başladığı senedir. 2015 yılında grup kendi aralarında “Blue Album” ismini verdikleri ve daha sonra “Lukas Graham” ismini alacak albümü yayınlar. Albümde yer alan “7 Years” şarkısı ise grubun en ünlü şarkısı haline gelir. Globalde yayınlanan bu şarkı Danimarka, İtalya, Avusturya, Belçika ve İsveç’te 1 numaraya oturur. Grup, önce Conan’da “7 Years” şarkısını çalar, bu şov sonrası Billboard Top 100 listesinde 2. Sıraya otururlar. Daha sonra grup aynı sene içerisinde “Jimmy Kimmel Live!”, “Late Night with Seth Meyers”, The Ellen DeGeneres Show”, “The Late Late Show with James Corden” ve “Good Morning America” programlarına konuk olur.

Mart 2016 yılında 7 Years şarkısı 225 milyon yayınlanma başarısını yakalar ve aylık 17.2 milyon dinleyici kitlesi kazanır. Albüm bu sırada Billboard 200 listesinde 3., İngiltere ile Yeni Zelanda’da 2. sıraya, Avustralya ve Kanada’da 1. sıraya yerleşir. Grup 2 ay boyunca Amerika ve Kanada’da bir tur düzenler.

Haziran 2016’da grubun klavyecisi Kasper Daugaard yerini grubun eski klavyecisi ve şarkı üreticisi Morten Ristorp’a bırakır. Bu sırada grup Grammy Awards ile BBC Music Awards’a aday gösterilir.

2017 yılında Lukas Graham “My Little Pony : The Movie” filmi için “Off the See the World” şarkısını yazar. 

Eylül 2018’de grup 3 (Purple Album) isimli albümünü yayınlar ve bu albümde öne çıkan ikinci parçası “Love Someone” yer alır.

Şubat 2019 tarihinde Lukas Graham I Can See Your Voice Thailand yarışmasının 3. Sezonuna katılır. Nisan ayında ise misafir şarkıcı olarak American Idol’un 17.sezonuna katılır. 


Bir yazımızın daha sonuna geldik. Şahsen 7 Years ve Love Someone grubun en sevdiğim şarkılarından olmuştur. Tabii grubun grup olduğunu bilmeyerek tek bir kişi sanıyordum, tıpkı sizler gibi. Bunun haricinde Iskandinav kökenli pek çok pop şarkıcısı da mevcut ve merak edenler en üstte bahsettiğim yerdeki linke tıklayarak keşfedebilirler. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize iyi günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir