İzlandalılar elflere inanıyor mu?
elfler

İzlandalılar Elflere İnanıyor Mu?

“İzlandalılar elflere gerçekten inanıyor mu?” sorusu en çok aldığımız sorulardan birisi. Sonuçları 2000 yılında İzlanda Üniversitesi tarafından yayınlanan 1998’da yapılan bir araştırmaya göre İzlanda halkının %54.4’ü elflerin gerçek olduğuna inanıyor.

Yüzüklerin Efendisi serisinden veya çocukluğumuzda okuduğumuz masallardan aşina olduğumuz elfler, İskandinav veya Cermen ülkelerin kültürlerinde sıklıkla rastlanan mitolojik varlıklardır. İzlanda Üniversitesi’nin yürüttüğü 2007 tarihli daha yeni bir araştırmaya göre ise halkın %62’sinin elflerin bir masaldan daha fazlası olduğuna inandığı bilgisi yer alıyor.

Sivri kulaklı, küçük, insansı varlıklar olarak betimlenen elfler, İzlanda dilinde Huldufolk yani “saklı halk” olarak tanımlanmakta. Barışçıl varlıklar olduğuna, balık tuttuklarına, aile kurduklarına ve insanlara yardım ettiklerine inanılmakta. (Elf Görünce Tanıma Rehberi)

Elfler ile Karşılaşma

İzlanda’daki Elf Okulu

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’de bulunan İzlanda Paranormal Derneği’ne bağlı olarak, elf varlıkları tanıtmak amacıyla Magnus Skarphedinsson bir Elf Okulu kurmuş. Şimdiye kadar hiç elfle karşılaşmamasına rağmen bu deneyimi yaşayan 900 kişi ile tanıştığını ve bu kişilerin deneyimlerini derleyen Magnus Skarphedinsson, bu kişilerin 75’inin elf arkadaşı olduğunu 35’i ise elfler tarafından misafir olarak ağırlandığını öne sürmekte.

Durdurulan İnşaatlar

Ülkede elf varlıklara olan inanç aynı zamanda günlük hayatı da etkilemekte. Örneğin İzlanda’da 2013 yılında bir yol yapımı için protesto yapılmıştıı. Bunun sebebi ise yol yapım çalışmalarının kayalıklara yakın bir yerde olması ve elflerin kayalıklarda yaşadıklarına inandıkları için bu çalışmaları protesto ettiler. Yapılan protestoların ardından ise yol yapım çalışmaları yetkililer tarafından durdurulmak zorunda kaldı.

Elflere Fısıldıyan Kadın

Ragnhildur Jónsdóttir, İzlanda’nın elflere fısıldayan kadını olarak biliniyor. Ragga ismi ile anılan Ragnhildur Jónsdóttir, elflerle iç içe bir yaşam sürdüğünü belirtiyor. En yakın arkadaşının Huldufolk ırkından Pulta olduğunu öne süren Ragga, çocukluğundan beri süre gelen bir arkadaşlıkları olduğunu, onların dünyası ve bizim dünyamız arasında köprü kurabilmek için çevirmenlik yaptığını söylüyor.

JFDR ve Elfler

İzlanda’nın son dönemdeki en ünlü şarkıcılarından, bizim de çok severek dinlediğimiz Jófríður Ákadóttir, çocukluğunda elflere ait bir kayaya tırmanarak onları rahatsız ettiği için elfler tarafından cezalandırıldığını belirtiyor. İnanışa göre elfler, devasa kayalıklarda yaşıyorlar ve sadece yaşam alanlarına tehdit oluştuğunda tehlikeli olabiliyorlar. İzlanda halkı Huldufolk’u yani elfleri rahatsız etmemek için devasa kayalıklarda yapılacak olan inşaatlardan kaçınıyorlar.  Farklı bir inanışa göre ise İzlanda’da herhangi bir yere taş atmak hoş karşılanmıyor. Bunun sebebi ise atılan taşların elflere isabet edebileceğini düşünmekte.

İzlandalılar elflere inanıyor mu sorusunun cevabını araştıran İzlanda Üniversitesi farklı sonuçlar elde etti. İzlanda halkının çoğunluğu Elf varlıklar ile karşılaşmasa da sivri kulaklı insansı varlıklara inanıyor.

Kaynak: The Elf School

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir