Fotoğraf: Callie Lipkin

İzlanda’da doğum izni on iki aya uzatıldı

Dünya üzerinde en eski parlamento olarak bilinen İzlanda Ulusal Parlamentosu Alþingi, geçen hafta doğum iznini kapsayan bazı kuralları değiştirdi ve doğum izni süresini on iki aya uzattı. Yeni yasa, 1 Ocak 2021’den itibaren yeni bir çocuk doğduğunda, evlat edinildiğinde veya kalıcı olarak bakıldığında geçerli olacak. Bu bağlamda, her ebeveynin altı aylık doğum izni olacak ve bunun yalnızca altı haftasını diğer ebeveyne devredebilecek. Kısaca, çiftler toplamda on iki ay olan doğum iznini ya altı ay olmak üzere paylaşacak ya da bir ebeveyn yedi buçuk aydan fazla, diğeri dört buçuk aydan az izin alamayacak.

Bir ebeveynin ebeveyn hakkını kullanamaması durumunda ilave değişiklikler ve muafiyetler uygulanacak. Örneğin, bir çocuğun babasının kimliği bilinmiyorsa, ya da bir ebeveynin İzlanda’da doğum izni yoksa veya kendi ülkesinde bu hakka sahip değilse yasanın kapsamı tartışılacak. 

Ayrıca Sosyal ve Çocuk İlişkileri Bakanlığı 19,1 milyar İzlanda kronunu 2021’de kullanılmak üzere doğum iznine ayırdıklarını belirtti. Bu bütçe enflasyona göre belirlenmiş olsa bile 2017’deki fon seviyesinin kabaca iki katı olduğunu söyleyebiliriz. 

İzlanda hükümeti yasa tasarısından son derece memnun olduğunu belirtirken ebeveynler için çocuklarının hayatının ilk senesinde birlikte vakit geçirmelerinin bir hak olduğunun da altını çiziyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir