saintlucia
Fotoğraf: Cecilia Larsson Lantz/imagebank.sweden.se

Işığın Taşıyıcısı Saint Lucia

İsveç‘te her yıl 13 Aralık tarihinde Saint Lucia günü mum alayı, Lucia koroları, safranlı çörekler ve şaraplar ile kutlanıyor.

St Lucia, yılın en karanlık dönemi İsveç kışında ışık taşıyıcısı rolüne sahip efsanevi bir figür. Saint Lucia kutlamaları Hristiyanlık öncesine dayanan bir hikaye aslında. St Lucia kutlamaları, İtalya’dan İsveç’e gelen ve daha sonra ise İsveç’te Hristiyanlık öncesi gelenek ve kültür ile harmanlanarak tamamen İsveç çapında geniş kutlamalara dönüşen bir Hristiyan bayram günü.

Saint Lucia’s Day, 18. yüzyıla kadar İsveç’te en uzun gece olarak bilinen 13 Aralık gününde sabah Lucia geçidi ile başlamakta. İsveç’te ki tüm okullarda ve kiliselerde Lucia geçidi düzenlenmektedir. Lucia geçidinde bir genç kız beyaz elbise giyer ve etrafında mumların yandığı bir taç takar.

Saint Lucia Kimdir?

Saint Lucia Hristiyanlık tarihinde ilk şehit ve azizelerden biri. Ailesi İtalya’nın en zengin ailelerindendi. Lucia ailesinin zenginliğini fakirlerle paylaşan ve onlara destek olan bir azizeydi. Yoksul halka ve yardıma muhtaç kişilere geceleri elinde mum ile yardım yaptığı rivayet ediliyor.

Efsaneye göre, Hristiyanlığın yasak olduğu dönemde bir putperest Lucia’ya evlenme teklifi etmiş fakat Lucia bu teklifi reddedince teklif eden kişi Lucia’nın Hristiyan olduğunu ihbar etmiş. İhbar üzerine Lucia’nın ölümü hakkında ferman çıkarılmış. Lucia’nın gözlerine aşık olan adam, öldürülmeden önce Lucia’nın gözlerini ister. Bunun üzerine Lucia gözlerini kendi elleriyle çıkarıp putperestin eline verir. St Lucia kutlamalarında ikram edilen safranlı çöreğin üzerinde ki iki kuru üzüm ise St Lucia’nın gözlerini temsil ettiği biliniyor.

Saint Lucia Kutlamaları Nasıl Yapılıyor?

Bu özel gün İsveç’te 1900’lü yıllardan beri kutlanıyor. İsveç’te karanlığın en uzun olduğu gün 13 Aralık tarihinde her yıl düzenli olarak okullar, dernekler gibi yerlerde görkemli bir şekilde St Lucia’nın hatırası yaşatılıyor.

Kutlamalar St Lucia geçidi ile başlar. Lucia geçidi sırasında, önde başında mum tacıyla etrafına saçtığı ışıklarla karanlığı aydınlatan St Lucia ve arkasında nedimeleri ile birlikte şarkılar söylemesi ile gerçekleşir. St Lucia kutlamaları dini ritüellerden daha çok İskandinav pagan kültürü motiflerini taşıyan gelenekler ile yapılır. Uzun beyaz elbiseli, kırmızı kuşaklı, kafasında mumlu taçları ve elinde şamdanları olan genç kızlar St Lucia için şarkı söyler.

İsveç’te Saint Lucia kutlamalarının en klasik ve geleneksel olanı 1900’lü yıllardan itibaren Stockholm’deki Skansen açık hava müzesinde yapılmakta.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir