Artan plastik kullanımı, bozulan ve bozulmakta olan ekolojik dengenin en önemli nedenlerinden biri. Hızlı tüketim alışkanlıkları, düşük maliyet, nüfus artışı gibi birçok etken yıllar içinde plastik kullanımının önüne geçilemez bir şekilde artmasına neden oldu. Bugün doğada biriken plastiklerin oluşturduğu yedinci kıtadan bahsediyor oluşumuz bunun en somut örneği. Üstelik bu hızla plastik kullanmaya devam edersek, 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor.
Her geçen gün doğa tahribatının sonuçlarını hayatlarımızda daha da yakında hissetmeye başlamamız, eski alışkanlıklarımızın değişmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Ekim 2018’de, Avrupa Parlementosu tek kullanımlık plastik kullanımını yasakladı. Başta tekstil olmak üzere çeşitli sektörlerden markalar sürdürülebilirlik hareketine katılmaya başladı. Bireysel farkındalığın artmasıyla birlikte, tüketiciler sürdürülebilir marka ve ürünleri tercih etmeye; daha da önemlisi farkındalığı ve eyleme geçmeyi talep etmeye başladılar.
Fin Üreticilerden Sürdürülebilir Malzemeler
Sulapac ve Kotkamills, plastiğe alternatif sürdürülebilir malzemeler geliştiren Finlandiya merkezli iki firma.
Sulapac’ın kurucuları Suvi Haimi ve Laura Tirkkonen-Rajasalo, biyomalzeme alanında uzmanlaşmış iki biyokimyager. 2016 yılında mikroplastik sorununa çözüm bulmak amacıyla yola çıkan ikili, firma adını taşıyan ilk ürünleri Sulapac®’ı geliştirdiler. İskandinavya ormanlarında yetişen ağaçlardan elde edilen malzeme, doğada tamamen çözünebiliyor. Ürün, piyasada bulunun birçok alternatif malzemeye kıyasla daha düşük karbon ayak izi, yüksek çözünme hızı ve estetik görünüme sahip. Sulapac’ın sunduğu bir diğer önemli avantaj ise, mevcut plastik üretim sistemlerinin yeni geliştirilen malzemenin üretiminde kullanılabilmesi. Böylece birçok plastik üreticisi oldukça düşük bir yatırım maliyetiyle sürdürülebilir malzeme üretimine geçiş yapabiliyor. Başta kozmetik olmak üzere birçok marka şimdiden Sulapac®’ı paketleme ürünü olarak kullanmaya başladı.
Kotkamills, Finlandiya’nın en eski kereste fabrikalarından biri. 1872’de kurulan firma, zamanla kereste üretimine üç yeni üretim kolunu daha dahil ederek entegre bir tesis oluşturdu. Böylece, kereste üretiminde oluşan atıklar farklı üretim hatlarında hammadde olarak kullanılarak yeni ürünlere dönüştürülüyor. Sürdürülebilirlik konseptine birçok firmadan daha erken entegre olan Kotkamills, plastik kahve bardaklarının yerini almaya aday geri dönüştürülebilir ISLA® ’yı geliştirdi. ISLA® , işlenmemiş elyaf karton üzerine su bazlı dispersiyon uygulanarak üretilen ve klasik kağıt geri dönüşüm teknolojileri ile tamamen geri dönüştürülebilen sürdürülebilir bir malzeme. Tıpkı Sulapac® gibi, ISLA® da yeni bir üretim teknolojisi gerektirmiyor.