Harriet Backer - Blatt interior
Harriet Backer – Blatt interior

Oslo Ulusal Sanat Müzesi: Harriet Backer’a Oda

National Museum of Art Oslo, 1 Temmuz 2003’te Norveç’te kurulan İskandinav ülkelerinin en büyük ulusal sanat müzesi. Müze 2020’de Bjørvika’daki eski Oslo West Tren İstasyonu taşınacak ve 2021’de yapılan bu yenilenmeyle tekrardan ziyaretçilerine açılacak. Burada eski ve çağdaş sanatı, mimariyi ve tasarımı tek bir çatı altında, tamamen yeni yöntemlerle deneyimleyebileceğiz. 2021’de yeniden açıldığında koleksiyon sergisinde yer alması için Oslo Ulusal Sanat Müzesi Norveçli kadın ressam Harriet Backer’a da bir oda ayıracak.

Oslo Ulusal Sanat Müzesi: Harriet Backer’a oda verilmesini kararlaştırdı

Harriet Backer (1845-1932)
Harriet Backer (1845-1932)

Norveç’li kadın ressam Harriet Backer 21 Ocak 1845’te Holmestrand’da doğdu. Backer’in ailesine göre sanat ve kültür, çocukların yetiştirilme biçiminin en önemli parçasıydı. Ablası Agathe müzikal olarak yetenekliydi ve piyanist olmak istiyordu. Norveç’teki sanat topluluğu küçüktü, bu nedenle yurtdışına gitmeleri gerekiyordu. Harriet de kız kardeşinin yol arkadaşı oldu. Bu, Harriet’e sanat müzelerini ziyaret etme ve sanat dünyasının tarihi ustalarını genç yaşta tanıma fırsatı verdi.

Münih’te eğitim aldıktan sonra Paris’e gelen Backer, empresyonizmden ilham aldı. Artık figür, iç mekan ve ışık efektleriyle tanınan, kadınları sanata teşvik eden Norveçli bir ressamdı. Paris’teki Salon’da Solitude (Yalnızlık) resmiyle sergiye kabul edilerek ilk kez adını duyurdu. Sergide jüri Backer’ın resminin kusursuz olduğunu düşündü ve Mansiyon olarak bilinen bir diploma ile onurlandırıldı. Böylece usta sanatçıların arasında yerini aldı.

Hem İskandinav ülkelerinde hem de Avrupa’da kadın sanatçıların öncüsü olan ressam, kadın hareketine her zaman sempati duydu fakat siyasi çalışmalara aktif olarak katılmadı. Kadın davalarında söylediklerinden çok yapmış olduğu şeyle yani resimleriyle tanındı. Çünkü hem başarılı bir kadın sanatçıydı, hem de yaşamın her kesiminden iç mekanlar boyayan Backer’ın odalarının çoğu kadınlardan oluşuyordu. Böylece ünlü sanatçı kadınlara önemli bir rol model oldu. Kadınların sanatı bir kariyer yolu olarak seçme fırsatına sahip olmasının önünü açtı ve 25 Mart 1932’de Oslo‘da öldü.

İşte bu ilham verici hayat hikayesiyle Oslo Ulusal Sanat Merkezi Harriet Backer’a oda verilerek koleksiyon sergisine bir yenisini daha eklemeyi kararlaştırdı. Böylece yeni müzenin çok daha ilgi çekici olacağı düşünülüyor.

Müzede Sergilenecek Eserlerden Bazıları:

Solitude (1878–1880)
Solitude (Yalnızlık) (1878–1880)
Blått Interiør (Mavi İç Mekan) (1883)
Blått Interiør (Mavi İç Mekan) (1883)
Chez Moi (Evimde) (1887)
Chez Moi (Evimde) (1887)
The Library of Thorvald Boeck (Thorvald Boeck'in Kütüphanesi) (1902)
The Library of Thorvald Boeck (Thorvald Boeck’in Kütüphanesi) (1902)
Ved lampelys (Lamba Işığında) (1890)
Ved lampelys (Lamba Işığında) (1890)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir