Yeni: Robert John David – Livet är Enkelt

İsveçli müzik grubu Robert John David daha bir sene geçmeden ikinci albümü “Livet är Enkelt”i dinleyiciyle buluşturuyor. On bir parçadan oluşan albüm indie rock evreniyle Robert’ın analitik kafa yormalarıyla hayat buluyor. Albüm İsveççe olmasına rağmen müzikal renkliliğiyle birlikte aslında dinleyiciye bir şekilde vermek istediği hissiyatı geçiriyor. Robert John David, yeni albümü “Livet är Enkelt”te, ismi hayat kolay anlamına gelmesine rağmen paradoksal bir şekilde hiç de basit olmayan konulara parmak basıyor. Bireyselliğe bir eleştiri ile başlayan albüm sevinç ve sevgi, parti fobisi, ölüm korkusu, gelecek ve din gibi birbirinden farklı ve önemli varoluşsal sorunları irdeliyor. Robert John David, bütün bunları indie rockın bütün o eğlenceli ve çılgın tınılarıyla başarıyor. Albümü dinlerken adeta bir konsere gitmişiz de konser ilk başta daha sakin tınılı parçalarla başlıyor, şarkılar birbiri ardına çaldıkça birden ‘climax’ anına geliyoruz. İşte tam o an Robert John David içindeki bütün rock starlığını dinleyiciye hissettiriyor. “Kaffe och nikotin” albümün sonunda bizi punk ve alternatif rock havalarının eseceğine dair haber veriyor. “Glitter och sång”ın sonundaki inanılmaz enstrümantal bölümle ile birlikte tam pogo yapmaya yelteniyoruz ama “Den sista tiden” ortalığı sakinleştiriyor. Ancak “Outlive us all” başladığı andan itibaren albümün climax anları da başlamış oluyor. İşte tam o an, tüm albümü bir konserde dinleseydik nasıl bir ortamda bulunacağımızı ister istemez hayal ediyoruz. Robert John David inanılmaz sahne performansıyla büyük ihtimalle bizi büyüleyecekti. “Outlive us all”un son iki dakikası itibariyle her şey birden çılgınlaşıyor. Robert tam da

“Ge oss kaos, ge oss helvete (Bize kaos ver, bize cehennemi ver)
Allt eftersom blir det bättre (İyileştikçe)
En efter en avverka oss (Tek tek bizi kes)
Alla dör vi någon gång
(İyileştikçe hepimiz ölürüz)

diyerek hakikaten bize rock müzik dünyasının kaotikliğini de hissettiriyor. Son olarak “Sluta aldrig söka” ise albümün hem sakin hem de rock n roll esintili tınılarından bir tür sentez elde ediyor ve aslında Robert John David’in müziğini özetleyen bir parça olarak ortaya çıkıyor. Albüm, aynı zamanda tam da canlı performanslarla kaydedilmiş gibi bir hissiyat uyandırıyor.

Şarkı sözlerini tam bir sene içerisinde yazan müzisyen tamamen spontane bir şekilde kanepede, mutfakta, on dört yaşında satın aldığı black-metal gitarıyla yazdığı sözlerle bu süreci tamamlamış. Şarkı yazmayı bir müzikal günlük gibi kabul eden Robert, başından iyi kötü ne geçerse geçsin bir şekilde günlüğüne birkaç söz de olsa karalıyor. Bunu sistemi yenilemek gibi kabul ediyor. Robert’ın erkek kardeşleri Fredrik Serholt ve Linus Serholt da birçok şarkıya prodüksiyon ve şarkı yazma konusunda destek oldular. ”Det finns en plats”‘ adlı parçanın tamamı Linus tarafından yazıldı.

Açıkçası Robert John David yayımladığı basın kitinde öylesine detaylı bir metodolojiyle karşımıza çıkıyor ki, müzisyenin bu denli özen göstermesine hakikaten kelimeler kifayetsiz. On bir parçalık albümdeki her bir şarkı için müzisyenin şarkı yazma sürecini takip etmek mümkün.

Albümde bizim favori parçalarımız ise “I min cykelborg”, “Blir de nåt bättre sen”, “Glitter och sång”, “Outlive us all” ve “Sluta aldri söka”. Bu arada albümün başarılı kapağı ise yetenekli tasarımcı Frida Wallgren‘in ellerinden çıkma. Robert John David’i mutlaka radarınıza alın.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir