Processed with VSCO with e1 preset

Nordik Tarif: Smørrebrød

Danimarka geleneksel lezzetleri dendiğinde akla ilk sırada tartışmasız Smørrebrød geliyor. Smørrebrød Danimarka’nın Michelin yıldızlı restoranlarında ve dünyanın birçok yerinde gastronomik tabakları süslemeden önce birçok aşamadan geçti. Fakat hikaye İskandinav kırsallarında çok basit bir amaçla; işçilerin önceki geceden kalma yemeklerini tabak yerine geçecek bir ekmeğin üzerine koyup kendilerine doyurucu bir öğle yemeği hazırlamalarıyla başlıyor.

Başlarda yemeğin tabağı işleviyle kullanıldığı için ekmek pek tüketilmese de zamanla ekmeğin doyuruculuğunun farkına varılması ile birlikte  Smørrebrød bugünkü haliyle tüketilmeye başlanıyor. Günümüzde de her toplumun kendine ait malzemeleriyle hazırlayabildiği şahane bir öğün haline geliyor.

Smørrebrød hazırlığı birkaç aşamadan oluşuyor. İlk aşama “brød” yani ekmeğin hazırlanması. Ekmek olarak geleneksel çavdar ekmekleri olan “rugbrød” kullanılıyor. Sonraki aşama “smør” yani yağın sürüldüğü aşama. Bu aşama ekmeğin üzerine sürülen katmanları temsil ediyor ve tereyağı, krem peynir ve mayonez gibi çeşitli ürünler bu aşamada kullanılabiliyor. Son aşamada ise yemek artıkları birleştirilip ekmeklerin üzerine yerleştiriliyor. Yani Danimarka kültürü ve mutfağındaki basit ve yerel ürünlerin az atıkla tüketiciye sunulması fikrini temsil ediyor.

Yapılışına gelecek olursak, evdeki malzemeleri değerlendirme fikrinden yola çıkarak sizlere örnek olması adına sekiz varyasyon hazırladım. Sizler de bu aşamaları takip ederek kendi kombinasyonlarınızı hazırlayabilirsiniz.

Temel Malzemeler:
8 dilim Çavdar Ekmeği
Krem Peynir
Hardal
Mayonez
Tereyağı
Üst Malzemeleri:
Taze nane, Roka, Çeri Domates, Taze Soğan, Mor Lahana, Dereotu, Semizotu, Kırmızı Soğan, Çile
Lor Peyniri, Hellim Peyniri, Haşlanmış Yumurta, Kaşar Peyniri,
Hindi füme, Pastırma
Vişne Reçeli, Nar ekşisi, Zeytinyağı, Yeşil Zeytin
Tuz, Karabiber, Pul biber, Kekik

Hazırlanışı:
Ekmek dilimlerinin hepsini kızartıyoruz.
1- Ekmek dilimine krem peynirini sürüyoruz. Lor peynirini biraz vişne reçeli ile karıştırıp ekmeğimize sürüyoruz. Taze nane ile süslüyoruz.
2- Ekmek dilimine krem peynir sürüp üzerine ince dilimlenmiş çilekleri yerleştiriyoruz biraz nar ekşisi ile süslüyoruz.
3- Ekmek dilimine biraz hardal sürüyoruz. Üzerine roka, haşladığımız yumurta ve çeri domates dilimlerini yerleştiriyoruz. Taze soğan ve mor lahana ile süslüyoruz.
4- Ekmek dilimine biraz hardal sürüyoruz. Bir önceki geceden kalma salatamızı(Semizotu, çeri domates, kırmızı soğan zeytinyağı ve baharatlarla çeşnilendirilmiş) ekmeğin üzerine yerleştiriyoruz. Pul biber ve rende kaşar peyniri ile süslüyoruz.
5- Ekmek dilimine biraz hardal sürüyoruz. Üzerine kızartılmış hellim dilimleri, haşlanmış yumurta,  semizotu ve çeri domatesleri yerleştiriyoruz. Karabiber ve tuz ile çeşnilendiriyoruz.
6- Mayonezin içine biraz dereotu doğruyoruz ve ekmeğin üzerine sürüyoruz. Üzerine hindi füme ve yeşil zeytinleri yerleştirip, dereotu ve pul biber ile süslüyoruz.
7- Ekmek dilimine tereyağı sürüyoruz. Üzerine tavada kısa süre az yağda kızarttığımız pastırmalarımızı yerleştiriyoruz. Üzerine yeşil zeytin, mor lahana ve çeri domates parçaları koyuyoruz. Kekik ve tuz ile çeşnilendiriyoruz.
8- Ekmek dilimine tereyağı sürüyoruz. Üzerine kızarttığımız hellim peyniri ve rokayı koyup taze kekik ile çeşnilendiriyoruz.

Benim Smørrebrød tercihlerim Danimarka kültüründe olduğu gibi evde olan çeşitli malzemeleri birleştirip değerlendirmek için yaptığım bir öğün oldu. Sizler de dilediğiniz malzemeleri birleştirip bizlerle kombinasyonlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Velbekomme

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir