Nordik Tarif: Semla

İskandinavya’nın efsane çöreği Semla ile tanıştırıyorum bugün sizleri. Hem genel olarak kış aylarında, hem de Noel ve Paskalya zamanında bu çöreklerle karşılaşabilirsiniz. Peki nedir bu Semla? Öncelikle değişik isimlerle anılıyor. Eğer tek bir çörekten bahsediyorsak o ‘Semla’ oluyor, birkaç çörek diyeceksek buna ‘Semlor’ deniliyor; ‘Semlor’ daha çok kuzeydeki, ‘Fastlagsbullar’ ise güneydeki ismi. Yanında sıcak süt içmek isterseniz ve biraz da tarçın işin içine girerse ona da ‘Hetvägg’ deniyor. Lezzetini içinde bulunan kakuleye ve badem ezmesine borçlu olan çöreğimizin İsveç tarih kitaplarında kötü bir ünü var ne yazık ki. Kral Adolf Fredrik, 1771 yılında şimdilerde Fat Tuesday/ Fettisdagen (Şişman Salı) olarak anılan günde 14 farklı yemek yedikten sonra en sevdiği tatlı olan Semla’yı da yiyip sonra ölüyor. Çörek Danimarka, İzlanda, Finlandiya gibi ülkelerde de sıkça tüketiliyor. Gelelim tarifimize…

Çörek için:
75gr tereyağı
300 ml süt
10 gr instant maya
½ çay kaşığı tuz
55 gr şeker
1 çay kaşığı kakule
500 gr un
1 yumurta

Dolgu için:
200 gr badem ezmesi (çiğ bademi robottan çekip yapabilirsiniz ya da marzipan kullanabilirisiniz.)
120 ml süt
240 ml krema (çırpılmış)
Pudra şekeri (dekor)

Hazırlanışı:

  1. Önce hamurumuzu yapmak için tereyağını eritiyoruz. İçine sütü de ekleyip ılık olmasını sağlıyoruz ki, mayamız harekete geçsin. Sakın kaynatmayın mayayı riske atarsınız. Tereyağı erisin süt ılık olsun yeter.
  2. Tereyağı ve sütlü karışımın içine mayayı katıyoruz. Karıştırıyoruz mayanın sıvıların içinde erimesi
    için.
  3. Un, şeker ve kakuleyi derin bir kapta karıştırıyoruz. Orasını açıp içine sütlü karışımı ve yumurtayı ekliyoruz. Hamur toplanana kadar yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur olacak. İhtiyaç halinde un eklenebilir ama fazla olmaması gerekiyor. Hamurun üzerini streç film ile örtüp evin sıcak bir yerinde 30-40 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurumuzdan eğer küçük yapacaksak yaklaşık 22-24 arası, büyük yapacaksak 8-10 adet arasında çıkartabiliriz. Ben büyük yapmayı tercih ediyorum.
  4. Hamur mayalandıktan sonra tekrar havasını almak için yoğuruyoruz. 10 parçaya ayırıp bezeler yapıyoruz. Yaptığımız bezelerin tepsiye yağlı kâğıt ile aralıklı bir şekilde diziyoruz üzerini örtüp tekrar 15-20 dakika kadar mayalandırmaya bırakıyoruz. Bu sırada fırını 200-225 derecede ısıtmaya başlıyoruz.
  5. Mayalama işlemi sonrası dilerseniz üzerine yumurta sürebilirsiniz. Küçük bezeleri 7-10 dakika, büyük bezeleri ise 20-25 dakika üstleri kahverengi olana kadar pişiriyoruz. Bu çörek çabuk kuruduğu için fırından çıkarttığınızda nemli bir mutfak havlusunu hemen üzerine örtüp ve soğumaya bırakıyoruz.
  6. Çörekler soğuduktan sonra üstlerini şapka gibi kesip açıyoruz. Kapak kısmını bir kenara ayırıp çöreklerin iç kısmındaki hamuru kaşıkla çıkartıyoruz.
  7. Bu hamur parçalarını badem ezmesi ve süt ile karıştırıyoruz. Dilerseniz mutfak robotu da kullanabilirsiniz. Yoğun hamura benzeyen bir şey olacak iyi karıştığında.
  8. İçi boş olan çöreklerin içine önce badem ezmelerini dolduruyoruz. Daha sonra kremamızı çırpıyoruz (kremaya dilerseniz vanilya aroması ve biraz pudra şekeri ekleyebilirsiniz). Çırpılan kremayı yıldız uç taktığımız bir sıkma torbasına alıyoruz ve çöreklerin üst kısmına yuvarlak biçimde sıkarak çörekleri kaplıyoruz.
  9. İlk aşamada kestiğimiz kapakları kremaların üzerine yerleştirip pudra şekeri de elediğimizde semlor keyfine hazırız demektir.

    Dilerseniz yanına ılık bardak bir süt ile hemen yiyebilir ya da çukur bir tabağa ılık süt koyup ortasına bir semla yerleştirip (şefin tavsiyesi bu yöntem) kendinizi Fat Tuesday kutluyormuş gibi hissedebilirsiniz…

Tarif: Merve Aydın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir