Viking Ailesi: İsveç’te Nasıl Ev Bulunur?

Daha önce Nordik Simit’e konuk olup Viking Ailesi olarak sizlere “İsveç’te Oturum ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?” yazısını hazırlamıştık. İsveç’te ve Avrupa’nın birçok yerinde ev bulma süreci Türkiye’dekinden biraz farklı işliyor. Türkiye’de bugün anlaşıp yarın eve ölçü almaya gidebilirken, İsveç’te ev bulmak, özellikle kiralık ev arıyorsanız biraz zor olabiliyor. İsveç’te kiralık ev sayısı, kiracılardan daha az olduğu için kiralar zamanında yükselmiş, istediği lokasyonda ev kiralamak için bir sene bekleyenler var.  Ev sahipleri genellikle kiracılarının finansal geçmişlerine, bankadan alacakları referansa ihtiyaç duyuyorlar.

Peki evcil hayvanlar?

İsveç’te ev sahiplerinin bizi şaşırtan bir özelliği de kiralık evlerde genellikle evcil hayvana izin verilmiyor, hatta kontratta koşul olarak bile yazıyorlar. Bu kadar hayvanseverliğin ve hayvan sahipliğinin yüksek olduğu bir ülkede nasıl olur bu diyorsanız, o kısmı biz de anlayamadık. Bunu mantıklı olarak açıklayabilecek sanırım tek şey evlerine çok özen gösterdikleri için zarar gelsin istemiyorlar. İster ileride tekrar evlerinde oturacak olsunlar, ister oturmayacak olsunlar; mobilya, parke, duvarlara zarar gelmemesi ve evi teslim ettikleri şekilde geri almaları ev sahipleri için çok önemli.

Biz örneğin ev sahibiyle prensipte anlaştıktan sonra eve gidip eşyalar ve evle ilgili bir görüşme yaptık ve orada ev sahibi bize parkelerin 1960’lı yıllarda yapıldığını, dikkat etmemiz gerektiğini, eğer duvarları boyatmak istersek duvarların renk kodunun ve boya markasının ne olduğunu tüm detaylarına kadar anlattı. Biraz ilginç değil mi?


Ne? Apartman yöneticisiyle görüşme mi yapacağız?

Bir de şunu atlarsak olmaz. Her apartmanın ev sahiplerinden birinin seçildiği bir yöneticisi var. Buraya kadar tamam, Türkiye’de de aynı sistem mevcut. İsveç’teki fark ise evi tuttuktan sonra bir de yöneticiyle bir görüşme yapmanız gerekiyor. Yönetici size apartmanın kurallarını anlatıyor, sizin ne iş yaptığınız, çocuğunuzun olup olmadığı, kaç yaşında olduğunuz gibi oldukça spesifik sorular sorup sonrasında apartmanın kurallarının yazılı olduğu kağıdı size imzalatıyor. Apartman kuralları aslında daha önceden de bildiğimiz kapınızın önüne çöp koymayın, ayakkabılarınızı evin dışında bırakmayın gibi genel geçer diyebileceğimiz kurallar. Açıkçası bu kısım her ne kadar bize prosedür de deseler biraz değişik gelmişti; ama İsveç’te yaşarken hayatın bu kadar düzenli ve mantıklı ilerlemesini deneyimledikçe farklı bir şey yaşadığınızda vardır bir bildikleri diyorsunuz.

Ve evler…

Tahmin edebileceğiniz gibi İsveç’te şehir merkezine yakın evler genellikle küçük apartman dairelerinden oluşuyor. Tabii ki 3 yatak odalı geniş evler de merkezde mevcut; fakat oda sayıları birer birer artarken kira fiyatları katlanarak artıyor ?

Eviniz çok geniş olmasa da endişelenecek bir şey yok, çünkü İsveçliler ev konusunda da çok pratikler. Evlerde genellikle hiç kullanılamayacak ölü alanlar olmuyor. Evin her alanını kullanışlı olacak şekilde planlamışlar. Uzun bir kış geçirdikleri için de evlerin camları genellikle büyük ve evler ışık alıyor. Nasıl bir ev tercih edeceğiniz tabii sizin zevklerinize ve bütçenize bağlı; ancak şunu söyleyebilirim ki merkez etrafında hemen hemen aynı bütçelere yeni, orta yeni ve eski(1920ler’den kalma) evlerde oturabilirsiniz. Kentsel dönüşüm Stockholm’de yok; ancak şehir büyüyor ve merkeze yakın alanlara yeni evler yapılıyor.

Peki ya ev satın almak istersek?

Ev satın almak istiyorsanız burada avantajlı taraf sizsiniz. Satılık ev fiyatları İsveç’te son yıllarda biraz azalmış. Stabil bir ekonomi de olduğu için genellikle insanlar çalışmaya başladıktan sonra kendi evlerini mortgage kredisi çekerek alıyorlar, kira verir gibi ev sahibi oluyorlar. Biraz reklam gibi oldu değil mi? ? Şaka bir yana İsveç dinamiklerinde ev satın almak mantıklı gibi duruyor, enflasyon ortalaması 2017 yılı için %1,79. Ev satın aldıktan sonra ileride başka bir yere taşınmak isterseniz yine evinizi satıp başka bir yerden ev alabilirsiniz; aslında bunu bir yatırım olarak düşünmek de faydalı olabilir.



İsveç’te toplu taşımasız olmaz

Tahmin edeceğiniz üzere İsveç’te toplu taşıma çok gelişmiş. Oturacağınız eve en fazla 10-15 dakika yürüme mesafesinde mutlaka bir otobüs ya da metro durağı olacaktır. İsveç’te birkaç vesait ile işe gitmek de çok yaygın. Özellikle kış aylarında dışarda minimum zaman geçirmek için sıklıkla araç değiştirip gidecekleri yere en sıcak şekilde ulaşıyorlar, bizden söylemesi ?

Nereden başlamak lazım?

İsveç’e taşınacaksanız bizim tavsiyemiz yaşayacağınız şehirde kalıcı bir ev/oda tutmadan yaklaşık iki, üç hafta kendinize geçici bir yer tutun. Böylelikle hem şehri keşfederken hem de şehrin hangi bölgelerinin size daha çok keyif verdiğini, eğer o bölgeye bütçeniz yetmiyorsa ona alternatif nereyi daha çok sevdiğinizi keşfedebilirsiniz. Yeni bir şehre taşınmak beraberinde bir sürü farklı değişken de getiriyor, o nedenle ev gibi kalıcı bir karar vermeden önce kendinize biraz zaman vermek ve şehrin tadını yavaş yavaş çıkartmak faydalı olabilir ?

Semtler konusunda ayrıca yazı yazacağız.

Bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir