36. İstanbul Film Festivali’nde Nordik Filmler

Her bahar olduğu gibi, İstanbul Film Festivali yine dopdolu bir seçkiyle İstanbul sinemalarına baharı getiriyor. Festivalin bu seneki sloganı, hepimizi masamızdaki ve avuçlarımızdaki ekranlardan kafamızı kaldırmaya, film izlemek için sinemaya gitmeye davet ediyor: Kaldır kafanı, festival başlıyor! 36. İstanbul Film Festivali, pek tabii ki içindeki Nordik aşkı da en az sinema aşkı kadar kuvvetli olan bizler için de birçok seçenek sunuyor…


Hjartasteinn | Heartstone

Yönetmen: Guðmundur Arnar Guðmundsson / İzlanda, Danimarka

İzlanda’nın ulusal film ödülleri Edda Ödülleri’nde En İyi Film dahil 8 ödül birden kazanarak yılın İzlandik yıldızı olduğunu kanıtlayan bu büyüme hikâyesi, ergenliğin getirdiği büyüme sancılarının ve aşkın karında uçuşturduğu kelebeklerin Thor ve Kristjan’ın dostluğunu nasıl etkilediğini anlatıyor. Festivalin LGBTQ filmlerinden oluşan Nerdesin Aşkım? bölümünde yer alan filmin adı, Gençlik Başımda Duman olarak çevrilmiş.

Filmin yönetmeni Guðmundur Arnar Guðmundsson ile geçtiğimiz aylarda Selanik Film Festivali‘nde bir röportaj yapmıştık.


Pyromanen | Pyromaniac

Yönetmen: Erik Skjoldbjærg / Norveç

Insomnia (1997) ve Pioneer (2013) gibi başarılı Norveç filmlerinden tanıdığımız Eric Skjoldbjærg, yeni filminde karanlık Nordik masallar anlatmaya devam ediyor. Pyromanen, 80’li yılların başlarında bir yıllık askerliğin ardından köyüne, ailesinin yanına dönen 19 yaşındaki Dag’ın yarattığı tehlike üzerine: Dag, itfaiye teşkilatı şefi babasının mesleğinin oldukça uzağında duran bir “hobiyle”, kundakçılıkla ilgileniyor.


Sameblod | Sami Blood

Yönetmen: Amanda Kernell / İsveç, Norveç

İnanmazsınız, 1930’ların Avrupa’sında Nordik ülkeler de ırkçı ve faşist politikalardan uzak duramamış. Sameblod, dünyanın en dışa kapalı ve izole toplumlarından olan Sami kavminin maruz kaldığı asimilasyonu, aşağılanma, dışlanma ve hatta insan-olarak-görülmeme durumlarını 14 yaşındaki Elle Marja’nın (Hanna Alström) yaşadıkları üzerinden anlatıyor. Kendine dayatılan düşünceler nedeniyle kanından, kültüründen ve bedeninden utanan Elle Marja’nın hayalini kurduğu farklı hayata doğru kaçışı iyi bir dönem filmine dönüşüyor.


Liberation Day

Yönetmenler: Ugis Olte & Morten Traavik / Norveç, Letonya

Son yıllarda Nordik ülkelerden çıkan ve dünyanın farklı köşelerinde yaşanmış ilginç hikâyeleri konu edinen başarılı belgesellere bir yenisi ekleniyor: Norveçli Morten Traavik ve Letonyalı Ugis Olte‘nin belgeseli Liberation Day, 2015 yılında Pyongyang’da bir konser vererek tarihte Kuzey Kore’de konser veren ilk rock grubu olan Slovenyalı Laibach‘ın yolculuğunu anlatıyor. Film, festivalin müzikle ilgili kurmaca ve belgesel filmlerden oluşan bölümü Musikişinas‘ta yer alıyor.


Bonus: Dogville (2003)

Yönetmen: Lars von Trier / Danimarka, İsveç, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya

Günümüz Avrupa sinemasının en büyük yönetmenlerinden, aykırılıklarıyla ve aldığı risklerle daima ilgi çekmeyi başaran Lars von Trier‘in başyapıtlarından Dogville de, yapımından neredeyse 15 yıl sonra festivale konuk oluyor. İstanbul Bieanali‘nin Nordik küratörleri, sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset, bienalle bağlantılı olarak hazırladıkları film seçkisi iyi bir komşu bölümüne, yeni geldiği kasabada komşularının gittikçe büyüyen istismarına maruz kalan Grace’in hikâyesini de dahil etmişler. Lars von Trier’in Nicole Kidman‘dan Lauren Bacall‘a, John Hurt‘ten Paul Bettany‘e dünyaca ünlü oyunculara yer verdiği filmi, en çok da minimal setleriyle sahnesiyle hatırlanıyor.

Yine iyi bir komşu bölümünde, fakat bu kez kısa film seçkisinde yer alan 12 dakikalık İsveç animasyonu Moms on Fire (Yön: Joanna Rytel) da gözünüzden kaçmasın.

 


Ve diğerleri…

Festival programında ayrıca Nordik ülkelerin ortak yapımcı olarak yer aldığı şu filmler de bulunuyor.

  • Afgan yönetmen Shahrbanoo Sadat‘ın Danimarka, Fransa, İsveç ve Afganistan ortak yapımı folklorik doküdraması Wolf and Sheep,
  • Festivalin Sinemada İnsan Hakları Yarışması bölümünde FACE Ödülü için yarışacak Danimarka-Almanya ortak yapımı De Sidste Maend i Aleppo / Last Men in Aleppo (Yön: Feras Fayyad & Steen Johannessen), 
  • Usta yönetmen Agnieszka Holland‘ın en yenisi, Polonya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Slovakya ortak yapımı Pokot / Spoor, 
  • Yenilikçi bir ilk-film, Bulgaristan, Danimarka ve Fransa ortak yapımı Bezbog / Godless (Yön: Ralitza Petrova)
  • Festivalin Mayınlı Bölgesi’nden sert bir film, Meksika, Danimarka, Fransa, Almanya, Norveç ve İsviçre ortak yapımı La region salvaje / The Untamed (Yön: Amat Escalante)
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir