Karşınızda Bütün İhtişamıyla Şimşeklerin Tanrısı “Thor”

Thor, gök gürültülerinin ve fırtınaların tanrısıdır. Odin ve Fjorgyn’in en büyük oğludur.

Kızıl saçları, kızıl sakalları ve asabi doğasıyla bilinir. Çekici Mjöllnir bile kırmızı ışıklar saçarak yanıyor gibi gözükür.

Çocukluğunda inatçı karakteriyle annesini yoran Thor, Vingir ve Hlora adında iki şimşek ruhu tarafından büyütülür.

Çocukluğunda Thor ve agresif tavırları. Ortalığı yıkıp dökerken.



Germen tanrıları arasında en güçlü olanıdır ve buz devlerine karşı onların daimi koruyucusudur.

Thor, (Eski Nordik dilde Þórr) gök gürültüsü anlamına gelir.

Anglo-Saxon’lar Roma Takvimine geçtiklerinde haftanın dördüncü gününü Thor’a ithafen Thursday (Thor’s Day) olarak isimlendirmişlerdir. Bunun nedeni haftanın dördüncü gününün Romalı gökyüzü tanrısı, Thor’un akranı Jupiter’e ait olmasıdır.

Thor buz devlerine düşmandır fakat görünüş ve nitelik olarak onlardan çok da farklı sayılmaz. Aşırı derecede güçlü ve iri cüsselidir. Öyle ki çoğu zaman yoldaşı Loki (Ateş tanrısı) Thor’un kemerine tutunur. Güçlü bünyesi ve büyük cüssesi, Thor’un tek oturuşta bir öküz yemesini sağlar. Loki’yle bir sürü macera yaşarlar. Loki’ye güveni tamdır fakat bu güven boşa çıkar.

Gökyüzünde yol alan arabasını Tanngrisnir ve Tanngnjóstr adında iki keçi çeker. Thor bu keçileri yediğinde keçiler yeniden dirilirler.

Tanrıların kıyameti Ragnarök zamanı geldiğinde Thor’un kaderi ölmektir. Canavar deniz yılanı, Loki’nin evladı Jörmungandr’ın zehri onu öldürür. Fakat öncesinde Thor canavarı öldürmüştür. İkilinin savaşında karşılıklı bir ölüm gerçekleşir.

Thor ve Jormungandr boğuşurken

Üç tane özel eşyası vardır: Çekici Mjöllnir, gücünü ikiye katlayan kemeri Megingjörð ve çekicini tutmasını sağlayan eldivenleri Járngreipr.

Mjöllnir’in sadece görüntüsü bile devleri çıldırtmaya yeter çünkü kendi kanlarından olanların bu çekiçle nasıl öldürüldüklerini görmüşlerdir. Thor çekicini bir yere fırlattığında mutlaka eline geri döner. Mjöllnir hem yıkıcı hem de yaratıcı bir gücün sembolü olmuştur. Doğurganlık, yenilenme ve iyi şansı da temsil eder.

Hristiyanlık kuzeye ulaştığında, fotoğraftaki (aşağıda) gibi haç ve çekiç birleşmiştir. Çekicin içinde bir haç görüntüsü olan 10. yüzyıldan kalma bulgular mevcuttur.




3 comments
  1. Loki nin ateş tanrısı sıfatı bir tartışma konusundan öteye gidemez. Nordik mitlerde ateş tanrısı diyebileceğimiz tek kişi surtr isimli devin kendisidir. Ayrıca kaynak eklemeyi ihmal etmeyelim lütfen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir