Yggdrasil

Henüz Duymayanlar İçin: Yggdrasil

Yggdrasil, diğer adıyla Nordik Dünya Ağacı.

Hoddmimir (Tree of Mimir) ya da Lærad da diyebiliriz. Aynı zamanda Odin’in atının ismidir. Odin’in atıyla ağacın tepesine çıkıp, dokuz gün dokuz gece asılı kalarak rünleri öğrendiği zamana atıfta bulunur.
Bu muazzam dünya ağacı, Dev Ymir’in gövdesinden çıkar ve bütün bir evrenin kaynağıdır. Dalları bilinen bütün diyarlara kadar uzanır.

Yggdrasil’in üç tane uçsuz bucaksız kökü vardır. Bunlardan biri tanrıların diyarı Asgard’da, biri devler meskeni Jotunheim’da, bir diğeri de karanlık ve soğuğun diyarı Niffleheim’dadır. Ancak Poetic Edda’ya göre  bu kökler Jotunheim, Hel (ölülerin diyarı) ve Midgard’da bulunur. Bir başka kaynağa göre de Midgard’ı ortasından delip geçer. Her kökün yanında beslendiği bir kaynak vardır.



Asgard’a ulaşan kökle üç tane Norn ilgilenir. Nornlar insanların kaderlerini dağıtan tanrıçalardır: Urdur (geçmiş), Verdandi (şu an) ve Skuld (gelecek) olarak adlandırılırlar. Jotunheim’daki kaynak dibinde bilgelik ve akıl saklı olan Ymir’in Kuyusudur; Niffleheim’daki kaynak ise engerekli yılan Nidhodge‘u besler, bu yılanın ismi karanlık anlamına gelir ve sürekli Yggdrasil’i kemirir.

Ygdrassil
Yggdrasil

Yggdrasil’in dalları arasında dört tane geyik koşturur ve dört tane rüzgarı temsil ederler. Ağacın altında Dev Ymir uzanır, bütün bu ağırlığı üstünden silkelemeye çalıştığındaysa ağaç sallanır ve depremler meydana gelir. Ağacın altı ve üstü boyunca koşturan sincap Ratatosk ise yılan Nidhodge ve ağacın en tepesindeki kartalın haberleşmesini sağlar.

Bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen bu ağaç kadınların ve erkeklerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştıracak reçine özü ve meyveler verir. Yggdrasil karşımıza bir besleyici/hayat verici kaynak olarak çıkar. İlk insanlar Askr ve Embla‘nın da ağaçlardan yaratıldığını düşünürsek bu hiç de şaşırtıcı değil zira Askr da bir dişbudak ağacından yaratılmıştır. Ayrıca Ragnarok zamanı geldiğinde iki insan, Lif ve Leifthrasir bu ağacın içinde saklanırlar ve onun özünden beslenerek hayatta kalırlar. Her şey bittikten sonra da ortaya çıkar ve insanlığı yeniden başlatırlar.



2 comments
  1. Yggrdrasill Odin’in atının ismi değildir, Sleipnir Odin’in atının ismidir. Yazı, okuyucuyu yanlış yönlendirmekte, Yggdrasill’i, Odin’in atı sandırmaktadır. Halbuki böyle bir şey yok, Odin’in atı Loki’nin çocuğu olan Sleipnir’dir, bunun hikayesi de ayrı bir güzeldir.
    Yggdrasill’in kelime anlamı Odin’in atı anlamı taşımaktadır. Yggr(Odin’in adlarından biri), Drasill(at), bu da Odin’in rünleri keşfine bir göndermedir, ağacı, Odin’i taşıyan bir at olarak metaforlaştırmıştır.

    Güzel yazınız için teşekkürler, ancak konuyu yeni öğrenen insanlara bilgi aktarırken daha dikkatli olmakta fayda var 🙂

    Alıntı:
    The first element in Yggdrasil’s name, Yggr (“Terrible”), is one of the countless names of the god Odin, and indicates how powerful and fearsome the Vikings perceived him to be. The second element, drasill, means “horse.” So Yggdrasil’s name means “Horse of Odin,” a reference to the time when the Terrible One sacrificed himself to discover the runes. The tree was his gallows and bore his limp body, which the Norse poetic imagination described metaphorically as a horse and a rider.[2]
    **********
    kaynak için: https://norse-mythology.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir