İzlandalı múm’un Elektronik Sessiz Film Projesi

İstanbul‘da ağırlayacağımız İzlanda müziğinin en sempatik gruplarından múm‘un yeni projesi “Elektronik Sessiz Film Projesini” tanıyalım! Deneysel, Electronic-Folk müziğin özel gruplarından múm, Garanti Caz Yeşili programıyla 17-18 Şubat‘ta Salon İKSV‘de. Özel bir proje turunda olan múm, 1930 yılında çekilmiş olan “Menschen am Sonntag” filmine kendine has içimizi ısıtan geleneksel sound’u ve aksaklıktan esinlenen ritimleriyle yeniden hayat veriyor. Salon’da yerimizi almadan önce, film hakkında kısa bir bilgilendirme;

Sadece Alman sinemasının değil Hollywood‘un gelişiminde de kilometre taşlarından biri olan Menschen am Sonntag, İki savaş arasındaki dönemde Hitler Almanyası‘ndan önce Berlin‘de yaşayan insanların hayatlarını biraz daha iyi anlayabilmek için önemli bir dönem filmi olarak görülebilir. Bunun iki temel sebebi var. İlk olarak oyuncu seçimi. Pek çok kez Academy Awards ve Golden Globe ödüllerini kazanan Billy Wilder‘in ilk denemelerinden olan filmde hiçbir profesyonel aktör kullanılmamış ve film yayınlandıktan sonra filmde oynayan tüm oyuncular normal hayatlarına geri dönmüşler. Belki de Berlin hayatını anlatabilecek en samimi yolu seçmiş. İkincil olarak, filmin konusu. “Sessiz film” türünde olan 1930 yılındaki Billy Wilder&Siodmak Kardeşler ortak yapımında, 5 tane karakterin bir hafta sonu boyunca başından geçenleri izliyoruz. Film cumartesi sabahı Bahnhof Zoo Tren İstasyonu’nda başlayıp, Berlin sokaklarından görüntülerle bitiriliyor. Menschen am Sonntag her ne kadar çok sanatsal bir bakışla çekilmemiş olsa da duyguların güzel anlatıldığı ve Berlin halkının boş zamana olan aşkının hoş bir anlatısını içeren bir film olarak görmek mümkün.

múm ve Menschen am Sonntag‘ın birleşiminden nasıl bir şey olacağını kestirmek güç. Her yaptıkları işte ufuk açmayı başaran İzlandalı grup, Şubat ayında bizleri büyüleyecek.

múm_-_Menshcen_-_Mengi_2

Yazar: Cem Özgen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir