2Ø16’da Kimleri Dinlemeli?

Rüya gibi geçen bir 2015’in ardından artık 2016’da kimler çok konuşulacak, dünya basınında sık sık yer alacak ve playlistlerin vazgeçilmezleri olacak listeleme vakti geldi. Daha önce “2Ø15’te Kimleri Dinlemeli?” listemizde derlediğimiz gruplar gözümüzün önünde tüm dünyada bilinirlik kazandılar. Özellikle Seinabo Sey, Aurora, Moonbabies ve Yung Lean‘in önlenemeyen yükselişi tüm dünya basınında yer aldı.

Grupları herkesten önce keşfedip “before it was cool” demeyi seviyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü gördüğümüz üzere geçtiğimiz sene “2015’te Ne Dinlemeli” listemizdeki çoğu sanatçı, “2016 Spotlight” listelerini süslemiş. Biz biraz erken davranmış olduk.

İskandinav elektronik-pop müziğin 2015’teki yükselişini, 2016’da Elias, Siv Jakobsen gibi daha vokal odaklı parçalar yapan sanatçılar ve Nordik rap devralacak gibi duruyor!

2016’da Kimleri Dinlemeli? Spotfiy playlistini takip etmeyi unutmayın!

Elias


Muhtemelen 2016’da dinleyeceğimiz en iyi seslerden birisi Elias olacak. Stockholmlü sanatçının Mart ayında SXSW katılımıyla tüm dünyada tanınır hale geleceği de kesin gibi gözüküyor, ve 2016’da ismini çok duyacağınıza da eminiz! “Tüm şarkıları harika olan albümler” listelerine girmesi gereken bir albüme sahip olduğu için hangi şarkısını ekleyeceğimize karar veremedik. O nedenle en sevdiğimiz iki şarkısını da ekledik!

Siv Jakobsen


Siv Jakobsen şimdiden indie folk’un en önde gelen isimlerinden biri oldu. Ane Brun, Damien Rice, Joni Mitchell gibi ünlü isimlerden etkilendi. Ayrıca Siv çok yakın arkadaşı Moddi ve Einar Stray ile de sık sık anıldı. Nordic Music Review tarafından “Vokal tamamen kişisel, kusursuz” gibi övgü dolu sözlerle bağdaştırıldı. İlk single’ı ‘How We Used To Love’ ile kitlelerin de kalbini fethetti.

Tellef Raabe


Lokumu çok sevdiğini sürekli belirten Tellef’in sesi de lokum gibi! Ålesundlü olan müzisyenin şarkıları için tercih ettiği albüm kapakları da bir o kadar sanatsal ve sürreal. Joy Division, Majical Clouds, Neil Young gibi ünlü isimlerden etkilenen Tellef Raabe şiirsel anlatımıyla sanki bizlere hikayeler anlatmak istiyor gibi. Raabe, karanlık ve yumuşak seslerden oluşan müziğiyle filmler için de besteler yapıyor.

Gundelach


Kai Gundelach uzun yıllar boyunca en büyük zevki yatak odasında minimal elektronik sesler üzerine söz yazmak olan bir DJ iken, 2015 yılında Joel Ford‘un da desteği ile DJ’liği bırakıp “Alone in the Night” adını verdiği ilk single’ını yayınladı. Şarkı İskandinavya’da o kadar çok sevildi ki çok hızlı bir şekilde 1 milyon dinlenme bariyerini aştı ve Gundelach’ı kuzeyin farklı şehirlerinde tura çıkardı.

Gundelach geçtiğimiz günlerde ise Spiders adını verdiği ikinci single’ını yayınladı. Norveç’in en heyecan verici yeni yeteneklerinden birisi olan Gundelach bu gidişle hızla tüm dünyada bilinirliğini arttıracak.

Úlfur Úlfur


Úlfur Úlfur, İzlanda’nın en ünlü rap grubu. Bu sıralar Spotify Haftalık Keşif playlistlerinizde sıkça karşılaşmanızın sebebi ise ünlerinin yavaş yavaş tüm dünyaya yayılıyor olması. Son olarak Iceland Airwaves‘te sahne aldıktan sonra adlarından söz ettiren Úlfur Úlfur aynı zamanda Nordik Simit‘in uzun zamandır favorisi.

Bendik


2014’ten beri büyük bir çıkış yapmasını beklediğimiz Bendik ile ilgili neden hiç video çekmiyor sorusunu sorduğumuzda “her şeyin en iyisini yapmak istiyor, o nedenle bekliyordu ama artık hazır” gibi bir cevap aldık. 2016’da harika bir video ile karşımıza çıkacak Bendik, tüm gözler Norveç’e çevrilmişken 2016’da herkesin ilgisini çekebilir!

Aurora


E Aurora zaten ünlü değil mi? Ünlü ama herkes listelerine ekliyor. Sürüye uymak istedik. Bir de çok seviyoruz alakalı alakasız her listeye koyduk.

Adna


Aslında favori parçalarımızdan birisi olan fakat Nordik değil diye paylaşamadığımız Ry X‘in Berlin parçasına cover aslen İsveçli olan ama bu sıralar Berlin‘de yaşayan Adna‘dan geldi! Adna Berlin’deki hayatından çok memnun kalmış olacak ki Berlin için yazılmış en iyi şarkılardan birini coverlamış.

Léon


Bu şarkıyı muhtemelen daha önce duydunuz ama kim olduğunu bilmiyordunuz. Bu ay yayınladığı ilk EP’sinden Tired of Talkin parçasının hit olmasına çok az kaldı!

Amason


Google‘ın bile varlığına pek inanmadığı İsveçli Amason, folk-pop tarzında müzikle uğraşan ve üyelerinin arasında ismini Bob Dylan şarkısından alan Idiot Wind, Dungen grubunun üyelerinden Gustav Ejstes ve dünyaca ünlü isimlerle (Britney Spears, Madonna, Jennifer Lopez, Katy Perry, Kelis, Girls’ Generation , Sky Ferreira …) beraber çalışmış ikili Bloodshy & Avant‘ın Avant‘ı Pontus Winnberg bulunuyor.

Cherrie


Nordik rap’in önlenemez yükselişinden bahsettiğimizi hatırlıyor musunuz? 2016 yılında Kuzey’den agresif ritimleri çok fazla duyacağız. İskandinavya’da rap sektörünü domine eden İsveç’in son “silahı” Cherrie, Tabanja( İsveççe’de tabanca) çok hızlı bir yükseliş yakaladı.

Astrid S


Atrid S henüz 16 yaşında katıldığı Pop Idol yarışmasından tam 2 sene bugün Norveç’in en çok konuşulan şarkıcılarından birisi! Ayrıca geçtiğimiz hafta düzenlenen MTV Avrupa Müzik Ödülleri‘nde En İyi Norveçli Sanatçı seçildi!

LEIF


İskandinavya adını sıkça duyacağımız yeni bir indie pop sanatçısına daha ev sahipliği yapıyor. Daha önce Leif & The Future grubundan tanıdığımız Leif solo projesi Boys Who Want Love ile adından çok söz ettirecek. Diplo gibi bir çok müzisyenin ön grubu olarak çıkan Leif‘in her an bir parti başlatabilecek yeni albümü ise yakında yayınlanacak. Ayrıca kendisi ilginç bir şekilde Orhan Pamuk’tan ilham aldığını söylüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir