İskandinavya’da Rap Dosyası

Hala İskandinavya’da neden rap yapıyorlar sorusunu soran birçok müziksever var fakat Nordiklerde hip-hop kültürü 2015’te sessiz sessiz en hızlı büyüyen akımlardan birisi oldu. Festival line-up’larında artan rapçi sayıları, okyanusun ötesine geçen isimler ile 2016’da bu etkiyi daha çok hissedeceğiz.

Günümüzde Nordikler dahil dünyanın her yerinde müzik sektöründeki erkek dominesi konuşulurken, hip-hop camiyasında bu işler biraz farklı işliyor. Çünkü kuzeyde son dönemde en çok dinlenen rapçiler genelde kadın ve sayıları da çok hızlı artıyor. Silvana Imam ise bu isimleri en iyi temsil eden ve dünya çapında ün kazanan bir İsveçli olarak örnek gösterilebilir.

Nordik diyarlarda rap dünyanın geri kalanında olduğundan daha farklı işleniyor. İsveç, Norveç, Danimarka gibi göçmen vatandaş sayısının fazla olduğu ülkelerde İsveççe ve Norveççe rap yapan gruplara baktığımızda genelde bu vatandaşların sektöre hakim olduğunu görüyoruz (Örneğin; Sivas, Arif, Mohammed Ali). Bu isimler tüm Nordiklerde daha çok ana akım müzik yayın organlarının en sevdiği isimler, örnek verdiğimiz isimler top ten listelerine hep en üst sıralardan giren isimler. 2015’te en çok dinlenen rap parçaları için playlistimize göz atabilirsiniz.

Tüm bu isimlerin yanı sıra rap yaparlarken ciddiler mi yoksa dalga mı geçiyorlar pek anlamadığımız bir kısım var ki şu sıralar popülariteleri hızla artıyor. Yukarıda 2016’da artacak rap trendinden bahsederken aslında bu grubu kastetmiştik. İzlanda hariç diğer ülkelerden bu tarz müzik yapan gruplar genelde İngilizce parçalar yayınlıyorlar ve kliplerinde en iyi şekilde eğlenmeye çalışıyorlar. Şarkıların sözleri ise eleştiri, zor hayat şartları, nefret gibi konulardan arınmış sadece eğlence temalı oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir