Fotoğraf: Fotolia

Tatlılarda Nordik Sadeliği

Nordik ülkeler gösterişten uzak yaşam stilleriyle tüm dünyada hayranlıkla izlenen bir trend oluştururken, yeme-içme konusunda da sadeliklerini koruyorlar. Geleneksel Nordik tatlıları da bu sadeliğe dahil, oldukça minimalist, özellikle Fransa’nın albenili pastalarını veya Amerika’nın şeker deposu tatlılarını düşünecek olursak. Danimarka’da, Finlandiya’da, Norveç’te, İsveç’te ve İzlanda’da genellikle basit içerikleri kullanıp ortaya çok lezzetli ve ikon haline gelen tatlılar ortaya çıkarıyorlar.

Fotoğraf: Trina Hahnemann

İsveç’in “çok fazla değil, çok az değil, her şey dengeli” mottosunu bütün tatlılarda görmek mümkün. Favori içerikler ise hep tarçın, vanilya ve kakule olmuş. Bu geleneğin kökeni Vikingler’in Miklagard (İstanbul) baharatlarıyla karşılaşmasına dayanıyor. Baharatların yanı sıra, tatlı yapımlarında yaz aylarında taze yaz meyveleri kullanılırken, kış aylarında reçel, kurutulmuş veya dondurulmuş meyveler kullanılıyor.

Kuzey’de tüketilen ekmekler de sadelikte dünya markası olacak nitelikte. Yoğun çavdarlı koyu renk ekmekleri tüketmeyi tercih eden İskandinav ülkeleri bu ekmek dilimlerinin üzerine tereyağı ve reçel sürerek bile birbirinden lezzetli tatlılar yaratabiliyorlar.

 



 

İskandinav yemek tarifleri için kitap önerilerimiz:

Gone Fishing
Scandinavian Baking: Loving Home
Scandinavian Baking: Sweet and Savory Cakes and Bakes, for Bright Days and Cozy Nights
The Great Scandinavian Baking Book

Yazı: İpek Aydın/ @otherfacesofeverything



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir