20’den Fazla Nordik Dizi Önerisi

Son zamanlarda sürekli karşımıza çıkan Nordik diziler izleyicilerini hikayeleri, oyunculukları ve çekimleri ile kendilerine hayran bırakıyor. Özellikle polisiye üzerine yoğunlaşan İskandinav dizilerinden bahsedilirken kullanılan özel bir isim bile var; Scandi-noir/ Nordic-noir! Biz de hem sevdiğimiz hem de son dönemlerde popüler olan İskandinav dizilerini Norveçli Jotun ile birlikte sizin için derledik.

SKAM

Çevrimiçi dünyada son zamanların en çok konuşulan yapımlardan biri haline gelen ve hayran kitlesi gittikçe yayılan “Skam“, Norveçli bir genç yetişkin televizyon serisi. Oslo’nun batısında bulunan Frogner bölgesinde Hartvig Nissen Lisesi öğrencilerinin hayatlarını anlatan dizi, NRK3 adlı kanalda yayınlanıyor ve bölümleri resmi internet sitelerinde bulmak mümkün. Küresel bir hit haline gelen Skam, yakın zamanda Amerika’da da uyarlanacak.

Lilyhammer

Netflix ve Norveçli NRK1’in ortak yapımı olan Lillyhammer, Amerikalı eski bir gangster olan Frank Tagliano’nun tanık koruma programı dahilinde Norveç’e gönderilmesini ve orada yaşadıklarını anlatıyor.

Kampen om tungtvannet

İkinci Dünya Savaşı’nın az bilinen hikayelerinden birini anlatan The Heavy Water (Kampen om tungtvannet), Norveç’in en yüksek puanlı dizilerinden bir tanesi. Nazi güçlerinin Norveç’te nükleer bomba geliştirme planının sabote edilmesini anlatan dizide hikayeyi Naziler, Müttefikler, sabotajcılar ve bomba geliştiren şirket gibi dört farklı tarafın gözünden izliyoruz.



Nobel

Farklı kaynaklarda 2016’da başlayan en iyi yabancı dizilerden biri olarak gösterilen Nobel, Afganistan’daki görevini yeni bitiren Norveçli bir askeri konu alıyor. Hikayesi ve çekimleri ile izleyenleri etkileyen Nobel, barış uğruna neler yapılması gerektiğini anlatıyor.

Okkupert

Yakın gelecekte geçen dizi, Norveç’in çevreci politikalarıyla artık petrol üretimini durdurması kararı ile başlıyor. Bu karara karşı çıkan Avrupa Birliği adına ise Rusya, Norveç’i işgal ediyor. Henüz bir sezonu yayınlanan dizi farklı konusu ile birçok kişinin ilgisini çekmişti. Dizinin yeni sezonunun ise bu yıl içinde yayınlanması planlanıyor.

Beck

Dedektif Beck’in bir gazeteci cinayetini çözmeye çalışmasını anlatan dizi, diğer polisiye dizilerindeki gibi katilin kim olduğunun çözülmesini değil olayı çözmeye çalışan dedektifin üstünde hissettiği baskıyı anlatıyor.

Mammon

Büyük bir uluslararası firmanın yolsuzluğunu ortaya çıkaran gazetecinin kariyeri ve aile ilişkileri içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Gazetecinin hayatını ve içinde bulunduğu gizemli olayları anlatan dizi, son zamanlarda tekrar gündemde.

Frikjent

İş için uzun süre Asya’da kalan başarılı iş adamın Aksel Borgen’in doğduğu kasabaya geri dönmesi ile başlayan dizi, Borgen’in lisedeyken cinayetten dolayı hapse girip çıkması ve bu olayın tekrar gün yüzüne çıkması ile devam ediyor.

Ófærð

İzlanda’nın doğu kıyısında geçen dizi Hjörtür ve kız arkadaşı Dagny‘nin yolculuğu ile başlıyor. Terk edilmiş bir fabrikada çıkan yangından sonra ortadan kaybolan Hjörtür üzerine yoğunlaşan dizi İzlanda’nın en ünlü dizisi.



Fortitud

Daha önce suçun adının bile bilinmediği bir kutup kasabasında geçen Fortitud, bir bilim adamının öldürülmesi ile başlıyor. Edinburgh Uluslararası TV’de FrightFest’te ismini çokça duyuran Fortitude, yeni sezonuna daha geniş bir kadro ile başladı bile. Dennis Quaid, Robert Sheean (Misfits), Parminder Nagra(ER, The Blacklist), Edvin Endre (Vikings, Eddie the Eagle) ve Game of Thrones’tan tanıdığımız Michelle Fairley yer alıyor.

Forbrydelsen

İlk sezonunda hayatının en zor vakalarından biriyle karşılaşan Sarah Lund adındaki cinayet polisinin, politikanın da içine karıştığı bir cinayeti çözmesini anlatan dizi farklı vakalar ile toplam üç sezondan oluşuyor. Danimarka’nın en iyi dizileri arasında gösterilen Forbrydelsen, polisiye severler tarafından mutlaka izlenmeli. Dizi ayrıca Türkiye’de de “Cinayet” adında uyarlama versiyonu ile yayınlanmıştı.

Borgen

Dancada ‘kale’ anlamına gelen Borgen adlı dizi Danimarka televizyon tarihinin en başarılı dizilerinden kabul ediliyor. Dizide, sürpriz bir şekilde Danimarka’nın ilk kadın başbakanı seçilen Birgitte Nyborg‘un adaylık dönemi, sonrasında hükümet kurma çabası, kabinesi ve aile ilişkilerini anlatıyor.

Broen | Bron

İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan Öresund Köprüsü üzerinde kadın cesedi bulunması ile başlayan dizi, günümüzdeki sosyal problemlere değinerek işlenen bir suç serisini konu alıyor. İskandinavya’nın en meşhur dizisi olarak bilinen ve İsveç-Danimarka arasında geçen dizi ayrıca İngiltere-Fransa ve ABD-Meksika sınırları arasında yeniden uyarlandı.

Arvingerne

Aile reisinin hayatını kaybetmesi üzerine unutulmuş aile sırları yüzünden aile ilişkilerinin zedelenmesini konu alan Arvingerne, kadrosu ile dikkat çekiyor.

Modus

En çok satılan kitabı Vik/Stubø ile tanınan Norveçli roman yazarı Anne Holt tarafından kaleme alınan Modus, Vik’ten de esinlenerek bambaşka bir suçlu psikolojisini ve olaylar silsilesini önümüze seriyor. Broen Bron III’ten tanıdığımız Melinda Kinnaman (Johanne Vik), Henrik Norlèn (Nyman), Marek Oravec (Richard Forrester) gibi ünlü isimler de dizinin başrollerini paylaşıyorlar.


Wallander

Dizi Henning Mankell’in aynı isimli kitabındaki alışılmışın dışında çalışma prensibi ve düzensiz bir hayatı olan dedektif Kurt Wallander’i konu alıyor. Aynı isimde BBC versiyonu da olan dizinin İsveç yapımı orjinal versiyonu mutlaka izlenmeli.

Jordskott

Uluslararası alanda başarı yakalayan dizi, kızı ortadan kaybolan bir dedektif’in, kötü anılarının olduğu kasabaya başka bir dosya için geri dönüşünü ve yeni dosya ile kızının dosyası arasındaki bağlantıları gün ışığına çıkarmasını anlatıyor.

Midnight Sun

İsveç’in en kuzey kasabalarından birinde geçen dizi, bir Fransız vatandaşının öldürülmesi üzerine İsveç’e gelmesini konu alıyor.

Welcome To Sweden

Tatilde tanıştığı İsveçli sevgilisi ile Stockholm’e göçmeye karar alan bir Amerikalı’nın İsveç’te karşılaştığı sosyal ve kültürel farklılıkları eğlenceli bir şekilde anlatan Welcome To Sweden, İsveç’teki günlük yaşamı yakından tanımak isteyenler için birebir.



River

İskandinavya polisiyelerinden ilham alan bu seri aslında, John River adında Londra’da çalışan bir İsveçli dedektifi konu alıyor. Dizinin İskandinav polisiyelerden farkı ise bu sefer başrol kahramanımız ölüler ile yaşayanlar arasında bağ kurabiliyor.

Vikingler

Nordik dizi diyince ilk akla gelen Vikingler, aslında History Channel tarafından hazırlanan ve Viking kahramanı Ragnar Lothbrok’un, ileriyi göremeyen, yetersiz bir lidere meydan okuyarak Norse sınırlarını nasıl genişlettiğini seyrettiğimiz gerçekçi bir dizi.



Kaynak: boyafikirleri.com

5 comments
  1. Bir ek de benden gelsin 🙂 “Rita” diye bir danimarka dizisi var çok beğendiğim. Rita isimli bir ilkokul öğretmeni üzerinden danimarka aile ve okul hayatını anlatan oldukça güzel bir dizi. Danimarka netflixinde var inşallah türkiyede de çıkıyordur.

  2. Bir ekleme de benden gelsin. “Bedrag” adından finansal suçlarla ilgili bir dizi. İki sezon çekildi. İlk sezonda Nikolaj Lie Kaas vardı. Listeye eklenmeye değer.

  3. Nordik dizi alanında yeteri ilgiyi görmediğini düşündüğüm ve şiddetle tavsiye edeceğim bu diziyi sadece intro müziği için bile izleyebilirsiniz. Norveç’in kutup dairesine yakın bir bölgesinde, kutup ışıkları altında geçen mistik-polisiye-drama tarzında bir dizi “Fortitude”. 3. sezonu onay aldı, bekliyoruz.

    Extended Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=egy3n-7DQAU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir