Fotoğraf: Kristoffer Mæle Thuestad

Norveç’in Manzara Rotaları- Rondane

Birbirinden güzel manzaraları, geniş vadileri ve yüksek dağları ile Norveç’in ilk ulusal parkı; Rondane!

Rondane, Norveç’in Gudbrandsdalen ve Atndalen vadileri arasında yer alan 963 km²’lik alanda yer alıyor. İçerisinde bulunan yüksek dağlar ve geniş vadiler ile birlikte Rondane, Norveç’in ilk ulusal parkı oluyor. Parkın planlaması ise yaklaşık 10 yıl sürüyor.

Rondane Ulusal Parkı, ormanlık alanlardan açık yamaçlara ve dağ zirvelerine kadar her şeyi içeriyor. Park, son vahşi ren geyiği popülasyonlarından birine de ev sahipliği yapıyor. Rondane’de bulunan dağ zirvelerinin dokuzu deniz seviyesinden 2000 metrenin üzerinde. Bölgede bulunan parkurda günübirlik gezilerden zorlu dağ yürüyüşlerine kadar her şey için idealdir.

Vadilerin Kralı- Gudbrandsdalen
Fotoğraf: visitnorway.nl
Gudbrandsdalen Vadisi
Fotoğraf: visitnorway.nl

Gudbrandsdalen Vadisi, ‘Vadilerin Kralı’ olarak geçiyor. Vadi yüzyıllardır varlığını sürdüren büyüleyici çiftliklerle modern sanatı birleştiriyor. Doğası ve zengin kültürel mirasıyla vadi yüzyıllardır sanatçılara ilham kaynağı oluyor. Vadi içerisindeki lokal mekanlar, sanat merkezleri ve gıda üreticileri ile turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgede yöreye ait pek çok lezzetli yemeği denemek mümkün.

Ringebu Çıta Kilisesi
Fotoğraf: hafjellresort.no
Ringebu Çıta Kilisesi
Fotoğraf: hafjellresort.no

Yaklaşık 1220’de inşa edilen Ringebu Çıta Kilisesi, Norveç’in simgesi olan son 28 çıta kiliseden biri. Kilise kendine özgü kırmızı kulenin 17. yüzyılda eklenmesiyle yenileniyor ve turistlerin uğrak yeri haline geliyor.

Sygard Grytting Tarihi Oteli
Sygard Grytting Tarihi Oteli
Fotoğraf: lillehammer.com

Rondane rotası üzerinde bulunan en uğrak yerlerden biri de Sygard Grytting Tarihi Oteli. Otel, bölgede bulunan iyi korundan dağ çiftlik evlerinden biri olarak kullanılıyor. 700 yıllık misafir ağırlama geçmişi ile birlikte otel, konuklarına ilgi çekici hikâyeler sunuyor. Otelde kalırken yanında bulunan tarlalardan gelen taze ürünlerden oluşan yemekler de tadılıyor.

Elgtårnet
Fotoğraf: visitnorway.dk

Espadelen’de bulunan dünyanın tek geyik gözetleme kulesi olan Elgtårnet‘te rotada yer alıyor. Bu kulede konaklama yapılabiliyor. 12 metre yüksekliğindeki kulede kalınabiliyor. Açık hava deneyiminin yanında Norveç’in son kalan vahşi ren geyiği sürüleri görülebiliyor. “Ormanın Kralı” ren geyiklerini görmek için Rondane rotası üzerinde bulunan bölgelerde geyik safarisi yapılıyor.

Fotoğraf: Torbjørn Martinsen

Norveç’in en yüksek doruklarının olduğu Jotunheimen’ın Rondane dağlarında manzaraların en güzeli Dovrefjell’de bulunuyor. Devrefjell’de gezerken bölgeye özgü misk öküzlerini görmek de mümkün!

Fotoğraf: Kristoffer Mæle Thuestad

Rondane’nin yüksek zirvesi, gökyüzüne 2.178 metre ile ulaşan Rondslottet olarak biliniyor. Dağın adı “Rondane’nin şatosu” anlamına geliyor ve bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

Fotoğraf: nasjonalparkriket.no

En güzel dağ manzarası ise Rondane Milli Parkı içerisinde bulunan Peer Gytn Kulübesi’ne ait.Kabinlerde konaklama sağlayan mekan konuklarına özellikle kış aylarında Rondane’nin dağlarının en iyi manzarasını da sunuyor.

Fotoğraf: nasjonalparkriket.no

Rota üzerinde mutlaka uğranması gereken yerlerden biri de Sohlbergplassen seyir noktası. Harald Sohlber’in ünlü “Dağlarda Kış Gecesi” tablosundaki gibi doğayla uyum içinde Rondane manzarasını çerçeveliyor.

Fotoğraf: outdooractive.com

Rondane’nin ve karın zevkini çıkarmak için Høvringen’den Lillehammer’a uzanan Troll Trail’de kayak yapmak da en güzel etkinliklerden biri olacaktır.

Fotoğraf: lillehammer.com
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir