Fotoğraf: visitstockholm.com

Vaxholm

Stockholm’e 1 saat uzaklıkta, takımadalarının başkenti olarak konumlanan Vaxholm.

Vaxholm, İsveç Stockholm’ün takımadalarından birkaçını kapsayan bir belediye olarak geçiyor. Geçen yüzyıldan kalma çok iyi derecede korunmuş ahşap binaları, tarihi ve doğası ile oldukça Vaxholm turistler tarafından oldukça ilgi çekiyor.

Vaxholm Kalesi
Fotoğraf: visitstockholm.com

Vaxholm adını, 1549 yılında Kral Gustav Vasa tarafından Stockholm girişinde bulunan Vaxholm Kalesi’nden alıyor.  Vaxholm ve Rindö arasında bulunan kale Stockholmü düşman saldırılarına karşı korumak amacıyla yapılıyor. İnşaatı 30 yıl süren kale 1863 yılında tamamlanıyor ve içerisinde eğitimli askerleri, yüksek rütbeli subayları, aileleri, hizmetçileri, aşçıları, atölyeleri ve zanaatkârları ile küçük bir kasaba haline geliyor. Ancak inşaatın uzun sürmesi sonucunda kalenin gelişen teknoloji ile değişen silahlara dayanıklı olmadığı keşfediliyor. Bu nedenle kale başkent için güçlü bir koruma statüsünü kaybediyor.  1940’lara kadar bir idari bina, eğitim alanı ve zorunlu işçiler için hapishane olarak kullanılıyor.

Şimdilerde ise sanat galerilerine ve restoranlara ev sahipliği yapan Vaxholm Kalesi’ne feribotla ulaşım sağlanıyor. Kale içerisinde bulunan Vaxholm Kalesi Müzesi’nde ise Vaxholm ve Stockholm’ün tarihine ilişkin bilgiler alınıyor. Kale aynı zamanda Astrid Lindgred’in popüler çocuk dizisi Uzun Çoraplı Pippi’ni çekim yeri.

Bogesund Kalesi
Fotoğraf: Bengt Nyman

Vaxholm’de görülecek diğer kalelerden birisi ise Bogesund Kalesi. Kale tarzı bina, Stockholm takımadaları üzerinden Stockholm’e giriş ve çıkış yapan ana nakliye kanalına bakıyor. Kalenin inşası 1640’larda Genç Per Brahe’nin girişimiyle başlıyor ve sonrasında birkaç kez yeniden inşa ediliyor. Daha sonra mimarlar Fredrik Wilhelm Scholander ve Thor Medelplan tarafından yapılan çizimlere göre 1860’larda kuleler ve gotik pencereler de eklenerek bugünkü görünümünü alıyor.

Rindö
Fotoğraf: tornstaden.se

Rindö Adası, Vaxholm’ün adalar manzarasını ve askeri tarihini birleştiriyor. Oxdjupet‘te bulunan eski kışla şimdilerde ada sakinlerinin yaşam alanı olmasının yanında Vaxholm’ün yerel peynir üreticisi, bira fabrikası ve kahve kavurma dükkânlarına da ev sahipliği yapıyor. Feribotla ulaşılan adada bisiklet turu yapmak en çok tavsiye edilen aktiviteler arasında.

Fotoğraf: tripadvisor

Ostmakeriet, Rindö’nün ünlü peynir mandırası ve Anna tarafından işletiliyor. Mandıranın yanındaki peynir dükkânında birçok farklı peynir çeşidi de satılıyor. Burada İsveç peynirli kek eşliğinde bir fincan kahvenin tadını çıkarabilir veya lezzetli bir peynir tabağını tadabilirsiniz.

Vaxholm’de yüzmek için;
Norrhamnsbadet
Fotoğraf: Liniz Travel

Suyla çevrili bir ada olan Vaxholm’de kayalıklı, kumlu ve iskeleli gibi birçok seçenekle dolu yüzme yeri bulmak mümkün. Bogesund’daki Tenöbadet, çimle kaplı geniş bir plaja sahip ve ziyaretçilere çeşitli oyun alanları da sunuyor.  Eriksö plajı ise yüzmenin yanı sıra gelenlere koşu parkurları, oyun ve barbekü alanları da sunuyor. Norrhamnsbadet, genellikle dalış yapmak için kullanılıyor olsa da içerisindeki küçük kumsalı, iskelesi, kayalıkları ve ahşap evleri ile eşsiz bir görüntüye sahip. Grinda adasındaki gün batımında yüzmek ise Vaxholm’de yapılması gereklerin en başında geliyor.

Grinda
Fotoğraf: visitstockholm

Bölgenin en ünlü yürüyüş parkurları Rindö, Eriksö ve Strömmingsrundan olarak biliniyor. Akşam saatleri için sensörlü ışıklarla donatılmış parkurların uzunlukları ise 1 km’den 10 km’ye kadar değişiyor. Parkurlarda otopark, kamp, bisiklet ve piknik alanlarının yanında tekerlekli sandalye ve bebek arabası ile gezilmesi için de uygun alanlar var.

Roddarhuset
Fotoğraf: Anna-Lena Ahlberg & Karin Löwencrantz

Vaxholm’ün güzel adalar manzarasını seyredip kahve içmek için ise Roddarhuset öneriliyor. Deniz kenarındaki mekan aynı zamanda bir sanat galerisi. Roddarhuset, 1990 yılında mimar Cyrilus Johansson tarafından Vaxholm’un kürek derneği için tasarlanmış. Şimdilerde ise el sanatlarıyla ilgili bir sanat galerisi ve kafe olarak değerlendiriliyor.

Vaxholm’de yapılacaklar arasında Batteriparken’de bankta oturup kuzey körfezini izlemek, büyük kanolar ile takımadaların etrafında dolaşmak, yemyeşil çimenlik alanlarda piknik yapmak, balık tutmak, tekne ile gezmek gibi etkinlikler de var. Yolunuz düşerse verimli ve keyifli zaman geçireceğinize eminiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir