Nordik Filmler Akademi Ödülleri'nde
Verdens Verste Menneske (Joachim Trier, 2021, NO)

Nordik Filmler 94. Akademi Ödülleri’nde

Norveçli yönetmen Joachim Trier‘in film festivallerinde övgüyle bahsedilen, uzun zamandır merak unsuru olan filmi Verdens Verste Menneske ve Danimarkalı yönetmen Jonas Poher Rasmussen’in animasyon/belgeseli Flugt 94. Akademi Ödülleri’nde birçok kategoride aday. 

Her iki filmin de adaylığı Nordik sinema için tarihe damgasını vurdu. Nitekim Renate Reinsve’nin Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alması Norveç sineması için bir ilkti. Flugt‘un üç kategoride Akademi Ödülleri’ne aday olması ise aynı derecede tarihi. 

Flugt‘un katmanlı anlatımı, farklı biçimlerden yararlanması filmi bambaşka bir yerde konumlandırıyor. Arşiv görütüleri, 2D görseller ve etkileyici animasyonlar yönetmen Rasmussen’in Amin adındaki Afgan mültecisi olan yakın arkadaşının hikâyesi. Yirmi beş sene önce Danimarka’ya gelen Amin, yönetmene travmatik deneyimlerini ve yirmi yıldır sakladığı sırlarını anlatıyor. Film, En İyi Yabancı Film; En İyi Animasyon; En İyi Belgesel kategorilerinde olmak üzere üç dalda aday gösterildi. 

Joachim Trier’in ilişki draması Verdens Verste Menneske ise Norveç’e ilk Oscar heykelciğini getirebilir. Aynı zamanda film, Norveç’e ilk adaylığını da getirdi. Yirmi senedir birbiriyle iş birliği yapan ve senaryo yazan Joachim Trier ve Eskil Vogt’un bunca yıldır çabası Akademi Ödülleri tarafından da meşrulaştı. Hatta Vogt Danimarka’nın adayı Flugt‘un senaryosunda da danışmanlık yaptı. En İyi Orijinal Senaryo dalında aday gösterilen Verdens Verste Menneske Temmuz 2021’den bu yana toplam on beş ödül kazandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir