Keşif: AySay

Keşif: AySay

Bu sefer keşif bölümünde daha özel bir grubu sizlerle buluşturuyoruz. Danimarka merkezli, Türkiye esintili AySay ilk albümü “Su Akar”ı Ekim 2021’de dinleyiciyle buluşturdu. Luna Bülow Erşahin, Aske Døssing Bendixen ve Carl West Hosbond’dan oluşan AySay bu sefer Roskilde Festivali’nde sahne alacak. Grup, kış aylarında da Oslo World Festivali’nde ve Danimarka’da da Kopenhag ve Århus’taki konser mekânlarında dinleyiciyle buluşmuştu. 

Akan su her zaman yolunu bulur atasözünden etkilenip albümü “Su Akar” diye adlandıran AySay atasözünün sadeliğinden etkilenmiş. Grup, müzik aracılığıyla çeşitli dilleri ve kültürleri buluşturmayı hedefleyerek dar görüşlü ve sınırlayıcı milliyet fikirleri üzerinde ısrarcı olan dünya görüşüne karşı çıkıyor. Müzik ise dünya görüşlerini yansıttıkları bir araç olarak tezahür ediyor. Türkçe, Kürtçe ve Dancayı ses evreninde bir araya getiren AySay bir eritme potası oluşturuyor da diyebiliriz. 

Anadolu müziğinden, Anadolu rock’tan etkilenen grup özellikle 70’lerin psych-rock dalgasından tınılar sunuyor. Özellikle son yıllarda Avrupa’da büyük bir ilgiyle karşılaşan bu janr yeniden geri dönüyor. Luna’nın köklerinin Türkiye’ye dayanmasından ve multi-kültürel bir çevrede büyümesinden dolayı AySay’ın ses evreni böylesine katmanlı. Türkiye’ye ait enstrümanları da müziğinde bulduğumuz AySay şu anda bulunduğu Danimarka’ya dair elemanları da müziğine ekliyor. New Nordic pop ve Anadolu tınıları buluşuyor diyebiliriz. Daha önce üç dile aynı şarkıda yer verebilen AySay, yaklaşık dört sene önce Danimarka devlet kanalı DR’de canlı yayınlanan konserde, halk türküsü olan “Kuş Dili” şarkısını yorumlayarak Danimarka Kraliçesi ve Başbakan’ı huzurunda konser vermiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir