Italiensk for begyndere
Italiensk for begyndere (Lone Scherfig, 2000, DK/SE)

Italiensk for begyndere

Italiensk for begyndere, Lone Scherfig tarafından yazılıp yönetilen ve Anders W. Berthelsen, Lars Kaalund ve Peter Gantzler ile birlikte Ann Eleonora Jørgensen, Anette Støvelbæk ve Sara Indrio Jensen’in rol aldığı 2000 yapımı romantik komedi filmi. Film, Dogme 95 hareketinin elde taşınan video kameraların ve doğal ışıklandırmanın kullanımı da dahil olmak üzere katı ilkeleriyle yapıldı ve Dogme XII olarak biliniyor. Bununla birlikte, ton olarak sert ve ciddi olan çoğu Dogme filminin aksine, Italiensk for begyndere, hafif yürekli bir komedidir. Film, 600.000 dolarlık bir bütçeyle çekildi ve bunun 27 katından fazla hasılat elde etti.

Filmin yayınlanmasından sonra, konusu ile Maeve Binchy’nin Akşam Sınıfı adlı romanının konusu arasında önemli benzerlikler tespit edildi. Distribütör Zentropa, Binchy’ye açıklanmayan bir tazminat ödedi.

Dul bir papaz olan Andreas, karısının ölümünden sonra bir inanç krizi nedeniyle dinsiz hale gelen ve hatta orgcuyu yumruklayarak hastaneye yatırılmasına neden olan önceki papazdan dini görevleri devralmak için Danimarka’nın bir banliyösüne gelir. Kalmasının geçici olacağına inanan Andreas, yerel bir otelde kalır ve otel restoranında çalışan huysuz Hal-Finn’i kovması istendiği için kriz yaşayan çalışanlardan biri olan Jørgen Mortensen ile tanışır. Hal-Finn kuaför Karen’ı ziyarete gider ve hemen ondan etkilenir, ancak Karen alkolik annesine katılmak için hastaneye gitmesi gerektiğinde ziyareti kısa kesilir.

Bu arada, beceriksiz fırıncı Olympia, onu sürekli azarlayan engelli ve tacizci babasıyla ilgilenir. Olympia, İtalyan annesine daha yakın hissetmek için yeni başlayan bir İtalyanca sınıfına katılmaya karar verir, ancak sınıfa katıldığı gece eğitmen ölür. Eve döner ve öz babasının da öldüğünü öğrenir. Bir süre sonra, ayrı yaşadığı annesinin de öldüğünü öğrenir. Cenazesinde Karen ile tanışır ve ikisi kardeş olduklarını ve boşandıklarında ebeveynlerinin onları ayırdığını keşfeder. Karen, Olympia’yı korumak için ona annelerinin İtalyan olmadığını ve alkolik olduğunu söylemez.

Sonunda müşterilere kaba davrandığı için kovulduktan sonra, Hal-Finn İtalyanca öğretmeni olur ve Olympia hem Andreas’ı hem de kız kardeşini katılmaya ikna eder. Karen ve Hal-Finn romantik bir ilişkiye başlarlar, ancak Noel sırasında Karen, Hal-Finn’in annesini küçümsediğini duyar ve ilişkilerini öfkeyle bitirir. Jørgen, Andreas’a iktidarsızlığı ve Hal-Finn’in İtalyan arkadaşı Giulia ile konuşma sorunu hakkında tavsiye almak için yaklaşır ve onu bir yürüyüşe çıkarmaya karar verir.

Bu arada Olympia, bankadan babasından kalan büyük bir mirası bildiren bir mektup alır. Bunu İtalyanca sınıfını Venedik’e götürerek harcamaya karar verir. Venedik’te Jørgen ve Giulia evlenir, Karen çok uzun kaküllerini kestikten sonra Hal-Finn’i affeder ve Andreas sakar davranışlarıyla 43 işten kovulmasına neden olan Olympia’nın koro şefi olarak işe gelmesini önerir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir