Teorilerle Viking Çağı Neden ve Nasıl Başlamış Olabilir?

Vikingler dönemi hakkında bildiğimiz çok şey var. Keşif, ticaret ve genişleme çağıydı. Ama Viking Çağı başlangıcını ne tetikledi?

100 kişiye Viking Çağı’nın ne zaman başladığını sorarsanız, büyük ihtimalle cevap alamayacaksınız. En yaygın cevap muhtemelen 793 yılında Lindisfarne’e yapılan baskın olacaktır. Bu genellikle başlangıç olarak kabul edilir ve hatta olayı Viking zaman çizelgemize bile dahil ederiz.

Aynı zamanda çok beğenilen Vikings dizisi de böyle başlıyor elbette! Ancak bu tarih doğru olsa bile, baskını ve sonraki genişleme yıllarını ne tetikledi?

Vikinglerin genişlemesinin ardındaki teoriler

Kimse tam olarak emin değil, ama açıkça bir geçiş süreciydi. 7. ve 8. yüzyıllarda Avrupa zenginleşiyordu. İskandinav kürkleri değerli eşyalardı ve bu erken ticaretin Viking öncesi insanlara yelken teknolojisi ve Avrupa’nın politikası (ve zayıf noktaları) hakkında bilgi verdiğine inanılıyor.

Bu konuda pek çok teori var. En popüler olanları, uygun tarım arazilerinin olmaması, İskandinavya’da az sayıda kadın partner, Hıristiyanlaşmaya karşı bir mücadele ve hatta savaşta zafer için basit bir arzudur.

Son araştırmalar Ribe’de bulunan bileme taşlarının Trondheim’daki Lade yarımadasından geldiğini gösteriyor. Bazıları aşırı nüfusun Vikinglerin seyahatlerine başlamasına neden olduğuna inanıyor. Ancak bu pek olası görünmüyor çünkü ilk baskınlar toprak için değil zenginlik içindi.

Norsemen her zaman yiyecek ve ulaşım için su ile önemli bir ilişkiye sahipti. Daha hızlı, daha güvenilir gemilerin geliştirilmesi, denizaşırı genişlemeyi tetiklemede en azından bir rol oynamış görünüyor. Bu, gemilerin son arkeolojik keşiflerini bu kadar büyüleyici yapan faktörlerden biridir.

Bileme taşları önceden var olan bir ticaret ağına işaret ediyor

Norveçli araştırmacıların, Danimarka’da keşfedilen bileme taşlarının keşfine dayanan yeni bir teorisi var. Ekip, Oslo Üniversitesi, Bergen Üniversitesi’nden araştırmacıları ve Norveç Jeolojik Araştırması’ndan uzmanları içeriyordu. Bu makale, 2020’nin başlarında Journal of Maritime Archaeology‘de yayınlanan bulgularına dayanmaktadır. Yazarlar Irene Baug, Dagfinn Skre, Tom Heldal ve Øystein J. Jansen idi.

Ribe’deki arkeologlar tarafından bulunan 400’den fazla bileme taşının kalıntılarını incelediler. Bugün Danimarka’nın bir parçası olan güneybatı Jutland’daki kasaba, Orta Çağ’da önemli bir ticaret merkeziydi. Bu süre zarfında, kılıçları ve baltaları keskinleştirmek için bileme taşları yaygın olarak kullanıldı.

Ribe bileme taşları daha da eskiye, 8. yüzyılın başlarına kadar uzanır. Ekip, taşların Norveç’in merkezinde 1.000 km’den daha uzak olan Trondheim yakınlarında ortaya çıktığını keşfetmek için mikroskobik analiz tekniklerini kullandı.

Bu, Norveç ocaklarının büyük tedarikçiler olduğunu öne sürdü ve bu da Norveç ve Danimarka’nın bazı bölümleri arasında istikrarlı bir ticaret ağının varlığını gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca, kürk ve boynuzlar da dahil olmak üzere uzun mesafeli mal ticaretini destekleyen 9. yüzyıldan kalma diğer kanıtlara da işaret ediyor.

Viking Çağı süresince İskandinavya’nın lüks kürkler, kuş tüyü, mors fildişi ve diğer malları sağladığı iyi bilinmektedir. Bu tür lüks ürünler İngiltere ve kıta Avrupa’sından yüksek talep gördü. Ancak bu çalışmadan önce belgelenen en eski ticaret, 890 yılı civarındaydı. Bu, belgelenen ilk Viking baskınından yaklaşık 100 yıl sonra. Bu, önceden var olan bir ticaret ağına dayanan yeni bir teorinin geliştirilmesine yol açmıştır.

Neden bir ticaret ağı Viking baskınlarına neden oldu?

Böyle bir ticaret ağı etkili ve verimli bir şekilde çalışacak olsaydı, İskandinavya’daki hükümdarlar korsanlara karşı koruma sağlamalıydı. Ve elbette, sekizinci yüzyıldan bahsettiğimizde Viking Çağı demektir!

Bu Vikinglerin bazıları Kraliyetlerin dünyasına girmiş olsa da, diğerleri muhtemelen baskınlara devam etmenin tek yolunun başka bir yere bakmak olduğunu fark ettiler.

Kulağa büyük bir varsayım gibi gelebilir, ancak erken Viking baskınlarını düşündüğünüzde hikaye mantıklı geliyor. Lindisfarne ve diğer ağırlıklı olarak dini yerler zayıf bir şekilde savunuldu ve bu nedenle kolay hedeflerdi.

Ancak İskandinav kralları direnişlerini artırdıkça, Vikingler Avrupa’daki çok daha büyük kasabalara baskınlar yapmak için daha uzaklara gitmeye zorlandı. Yazarlar, çağın başlamasının nedenlerini tek bir açıklamaya indirmenin imkansız olduğunu kabul ediyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir