School of X - New Friend
Fotoğraf: Stella Malfilatre

School of X – New Friend

Yıllarca MØ, Major Lazer, Reptile Youth ile sahne almış Rasmus Littauer solo projesi School of X ile karşımızda.

Danimarka müzik sahnesinin şu an en heyecan verici müzisyenlerinden biri Rasmus Littauer veya sahne ismiyle School of X. Sahne ismini ise 1961 yılında Nørrebro’da Troels Andersen, Jørgen Leth, Poul Gernes, Per Kirkeby gibi sanatçılar tarafından kurulan avangart Eks-skolen’den alıyor. Birbirinden bir şeyler öğrenmenin önemini ve ilerlemeci olmayı vurgulayan Littauer aynı zamanda etiketlerin önemsizliğinden ve Eks-skolen’e herkesin katılabileceğinden bahsediyor. Bu felsefeden etkilenen Rasmus, School of X adı altında hiçbir kalıba girmek zorunda kalmadan istediğini yapmayı hedefliyor. 

Uzun yıllar boyunca , Major Lazer, Reptile Youth, The Asteroids Galaxy gibi isimlerle dur durak demeden turlayan Rasmus Littauer artık solo projesine odaklanmak istediğini söylüyor. 2020’de ilk albümü “Armlock”u yayınlayan müzisyen SXSW’ye gitmeyi umut ederken pandeminin azizliğine uğradı ve yıllardır beklettiği projesini dinleyiciyle gerçekten buluşturamadı. Bütün aksiliklere rağmen indie sahnesinde büyük bir ilgiyle karşılanan School of X’in albümü tam da Los Angeles indie sahnesini tınılarıyla anımsatıyor. Bir yandan Rasmus iki sene içinde iki albüm yayınlayarak üretkenliğini de kanıtlamış oluyor.

Bugün müzisyen 24 Eylül’de yayınlanacak “Dancing Through the Void” öncesi son teklisi “New Friend”i bizimle buluşturdu. Rasmus Littauer “New Friend”in albümü en iyi ve en geniş şekilde yansıtan parça olduğunu söylüyor. Biz günlerdir bu teklinin çıkmasını bekliyorduk, saatler 00.00 olduğunda parçayı dinler dinlemez uykumuz kaçtı. Parça yayınlandığından beri ise sadece “New Friend”i loopta dinlemek istiyoruz. Gevşek gitar tınıları ve kasvetli piyano ile parça açılışını yapsa da Coldplay, Gorillaz ve The Verve için de aranjörlük yapan Davide Rossi’nin tellilerle parçaya giriş yapmasıyla parça bambaşka bir boyuta ulaşıyor.

Londra ve Kopenhag merkezli yönetmen-fotoğrafçı Stella Malfilatre’nin “New Friend” için çektiği müzik videosu ise grenli kareleriyle Littauer’in kendine güvenen ve sanatsal indie-pop kişiliğinin duygusal bir portresini çiziyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir