Yeni: Moddi - Omnan Går

Moddi – Omnan Går

Norveç’in halk ozanı diye tanımlayabileceğimiz Moddi, 2013’te yayınladığı “Kæm va du?” albümünden sonra ilk Norveççe şarkısını yayınladı.

Müzisyen olmanın yanı sıra aynı zamanda bir aktivist de olan Pål Moddi Knutsen 2013’te yayınladığı “Kæm va du?” albümünde memleketi Senja’ya ve  Kuzey Norveç’e dair hikâyeleri bestelemişti. Aralarında şarkı sözlerini kendi yazdığı parçalar olmasına rağmen aynı zamanda bestelemiş olduğu şiirler de yer alıyordu. Bu hikâyelerin ise büyük bir çoğunluğu gerçekte yaşanmış olaylarla ilgiliydi. Moddi, “Kæm va du?”nun ardından yine farklı bölgelerle ve aktivizmle alakalı parçalar yapmaya devam etti. Ancak yayınladığı son teklisi “Omnan Går” müzisyenin uzun bir aradan sonra yayınladığı ilk Norveççe şarkısı. Stein-Gunnar Bondevik’in sözlerini yazdığı parça Finnfjord’daki elektrik krizi ve aşırı üretimin izabe tesisini kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmasıyla ilgili. 

Özellikle Kuzey Norveç’te belli bölgelerde sadece balık, bakır ve metal üretimiyle geçinen halk için bu çok büyük bir tehlikeydi. Ancak “Omnan Går”a konu olan bu tesis bir ailenin işletmiş olduğu, görece adaletli ve sürdürülebilir bir şekilde işlemeye çalışıyor. Moddi çevre ve endüstri arasındaki ikilemi ise şöyle açıklıyor. 

“Gelecekte çok daha az plastik, çimento, yağ ve metalle yetinmek zorunda kalacağız. Finnfjord’daki aileye ait izabe tesisi, operasyonları daha sürdürülebilir kılmak için birkaç yüz milyon kron yatırım yaptı. Yeterli mi? Bilmiyorum ama deneyenleri alkışladığımı biliyorum”. 

-Moddi
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir