Norveç Rötuşlanmış Fotoğrafların Etiketsiz Kullanımını Yasakladı
Fotoğraf: Mathilde Aas Henriksen

Norveç Rötuşlanmış Fotoğrafların Etiketsiz Kullanımını Yasakladı

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte tüketim alışkanlıkları ve güzellik algısı sürekli değişmeye başladı. Bu durum Nordik ülkelerde de aynı şekilde seyrediyor. Ancak bunu değiştirmek için de ilk adım atan ülkelerden biri Norveç oldu. Norveç yapmış olduğu yeni düzenlemeyle birlikte ülkedeki vücut dismorfisini azaltmayı amaçlıyor. Sosyal medya platformlarında gerçekçi olmayan güzellik standartlarını teşvik eden ve öne çıkaran görsel içerikleri engellemek adına artık bu fotoğrafların sadece “Fotoğraf rötuşlanmıştır” ibaresiyle paylaşılmasına izin veriyor. Hal böyle olunca aslında bu düzenlemeden de en çok etkilenen kesim influencerlar ve dijital pazarlamada çalışanlar oldu. Bundan böyle influencerların paylaştıkları fotoğraflarda yapmış olduğu rötuşları açıkça belirtmeleri gerekiyor. Aksi takdirde yasa dışı bir davranışta bulunmuş sayılacaklar. Bununla birlikte caydırıcı cezalarla da karşılaşmak zorunda kalacaklar.

Vücut baskısını engellemek asıl amaç

Norveç Çocuk ve Aile İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ve hükümette 72 ila 15 oyla kabul edilen değişikliklere göre, vücudun boyutu, şekli veya derisinin değiştirildiği reklamların Bakanlık tarafından tasarlanan standart bir etiketle işaretlenmesi gerekecek. Ayrıca yasa, sosyal medyadaki bir gönderiden herhangi bir ödeme veya başka bir fayda alan markaları ve influencerları doğrudan etkileyecek. Bu değişiklikler sadece fotoğraf çekildikten sonra dudakların, bellerin ve kasların abartıldığı görüntüleri değil, aynı zamanda yerinde bir filtre ile oluşturulan görüntüleri de kapsayacak.

Önerilen yasalar, Norveç’te, kelimenin tam anlamıyla vücut baskısı anlamına gelen “kroppspress” kavramını ve bunun ülkedeki gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisini çevreleyen kültürel bir sohbet esnasında ortaya çıktı. Norveç Çocuk ve Aile İşleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Vücut baskısı her zaman vardı. Bununla mücadele etmek ise zor. Alınan yeni önlem, bu tür reklamların özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamaya yararlı ve önemli bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Kaynak: VG.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir