İskandinavya Turuna Çıkmadan Önce Okumanız Gereken 5 Kitap

Danimarka‘nın renkli kıyı bölgelerinden İsveç Krallığı’nın uzun kış gecelerine ve İskandinavya turuna çıkmadan önce okumak isteyeceğiniz 5 kitap burada.

Bir coğrafi bölge turuna çıkmayı düşünüyorsunuz. Birkaç İskandinav filmi izlediniz ve etkilendiniz. Tabii ki, filmler tek başına İskandinavya‘yı görmek için yeterli değil. Gitmeden önce sizi rüyalarda oraya taşıyabilecek edebi eserleri gözden geçirmelisiniz.

İskandinavya kültürel yapısı, konu anlayışı ve müziği ile dünya üzerinde etkiler yaratmıştır. Elbette böyle bir kültürün edebiyatla ilgisi olmaması beklenemezdi.

The Readers of Broken Wheel Recommend | Katarina Bivald

Kitap, Broken Wheel’den Iowa’ya mektup arkadaşlarını seyahat eden bir İsveçli kadın hakkında. Ancak bir süre sonra o, kendini ölmekte olan kasabaya yeni bir hayat getirmeye hizmet etmenin ortasında bulur. Bu roman sırasında, edebiyat sevgisinin ne kadar güçlü olduğunu ve yeni arkadaşlar edinmenin yolunu keşfedebilirsiniz.

Out Stealing Horses | Per Petterson

Per Petterson tarafından 2003 yılında basılan Norveç romanı, 2005 yılında Anne Born tarafından İngilizce’ye çevrildi ve 2007’de ABD’de basıldı. Birden fazla ödül kazanan eser, dünyanın en zengin edebiyat ödüllerinden biri olan İrlanda IMPAC Ödülü’nü kazandı.

Hikaye, 60’lı yaşlarındaki Trond’un daha pürüzsüz karakteri etrafında dönüyor; Yaşlanma, çocukluk, hafıza ve aile bağlamında gelişir. Bir gün komşusu Lars ortaya çıkar ve bir gece Trond’un kayıp bir köpeği kontrol etmesine yardım eder. 2 Norveçli meşaleleriyle soğuk manzaraya karşı hareket ederken Trond, kendisini 1948’de geçirdiği bir yaza götüren bir dizi hatırayla çocukluk hatıralarına geri dönüyor. Out Stealing Horses, çocukluk olaylarının hayatımızı sonsuza dek değiştireceğini zahmetsizce araştırıyor.

Names for the Sea: Strangers in Iceland | Sarah Moss

Bazılarına göre İzlanda, “dünyanın en mutlu ülkesi, cinsiyet eşitliği, çarpıcı fakülteler ve tür cenneti”. Ancak kitabın yazarı Sarah Moss, İzlanda’yı “çağımızın doğuşu” olarak adlandırıyor. Sarah, vahşi bir yaz boyunca on dokuz yaşında İzlanda’ya taşınır. İzlanda’ya taşınmak bir çocukluk hayalidir. 2 çocuğuyla birlikte rahat bir yaşam sürmesine rağmen, İzlanda Üniversitesi’nde bir broşür sırasında gördüğü istihdama heveslenir. Sonuç olarak, yepyeni bir yolculuk başlar. Ancak İzlanda ekonomik çöküşünden muzdariptir ve maaşının yarısı kesilir. Bu olaylarla eşsiz bir İzlanda keşfi başlar. Kitap insanlara, yaşam koşullarına ve İzlanda’ya pencere açan bir romandır.

The Year of Living Danishly | Helen Russell

Bu roman, yazarın Danimarka’nın kırsalından Jutland’a taşınmasıyla ilgilidir. Russell, Londra’daki Marie Claire’in yaşam tarzı bölümünde okuyucularına “her şeye sahip olacaklarını” söyleyen makaleler yazdı, ancak bu durumla gurur duymadı. Bir gün Danimarka’nın en üçlü taç şirketi olan Lego ile bir işe başladı. Bu vesileyle, Danimarka’ya gelen Russell, BM’nin Danimarka’yı neden dünyanın en mutlu ülkesi olarak gördüğünü bulmak için bir göreve başladı.

Smilla’s Sense of Snow | Peter Hoeg

Muhteşem teknik bir kitap olarak karşımıza çıkan Peter Hoeg’in Smilla’s Sense of Snow‘u, Avrupa kültürüne karşı yerli kültüre (bu örnekte Dancaya karşı Grönlandca) ve dil ve kimliğe değiniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir