Yeni: dePresno - Places

Yeni: dePresno – Places

Normalde Bergen’den ses manzaraları sunan müzisyen dePresno yeni albümü “Places” ile bizi de kendi seyahatlerine dahil ediyor. dePresno’nun gittiği, gidebileceği, hayalinde gitmiş olduğu yerlere adeta ışınlanıyoruz. Eşi benzeri olmayan derinlikli vokallerini sevdiğimiz müzisyen pandemi şartları haricinde genellikle senenin büyük bir kısmını turda veya stüdyoda yeni maceralar peşinde koşarken geçiriyordu. 2021 ise dePresno’nun bir zamanlar tur esnasında farklı şehirlerde gerçekleşen maceralarını peşinde aktaran, bulunduğu yerlerle ilgili hikayeleri özetleyen “Places” albümünün çıktığı sene oldu. dePresno önceden yaptığı iki eylemi de bir araya getiren ve bunları yapamadığı 2021 senesinde albümünü yayınlamaya karar verdi.

Albümün ortaya çıkış hikayesi ise oldukça enteresan. “Monochrome” ve “Technicolour” olmak üzere 2019’da iki albüm yayınlayan dePresno daha çok hareketli ve cazip tınılardan etkilenmişti. Ancak katıldığı şarkı yazma kampları, zaman içerisinde dinlediği müziklerdeki değişimlerle birlikte dePresno kendisini birden country ve folk müziğin derin dalgalarında buldu. Hal böyle olunca Aurora, Sigrid ve iris’in de yapımcılığını üstlenen yakın arkadaşı Askjell Solstrand ile Nashville yollarını tuttu. On bir gün boyunca “Places” albümündeki parçalar üzerinde çalıştı ve albüm hayat buldu. Müzisyenin normalde çalışma prensibinden ve tarzından oldukça farklı bir şekilde konumlanan yeni albümde yine de türler arası geçişler mevcut. Country’den R&B’ye, sonra indie ve pop’a derken başa sarma durumları söz konusu.

dePresno ile minik bir dünya turu

Places ismi ise aslında dePresno’nun ailesiyle bir nevi girmiş olduğu iddiadan geliyor. dePresno ailesiyle kim daha çok yer gezdi diye bir iddia içerisindeymiş ve bunun aslında hayatının içinden bir anekdot olduğunu söylüyor. Bu anekdotu samimi bulan müzisyen daha önce gittiği, bir şekilde kendisini bağlı hissettiği yerlerle ilgili parçalar yazmak istemiş. Nashville’de temeli atılan parçalar ise Ålesund yakınındaki Ocean Sound Recording’te son haline kavuşmuş. dePresno bu stüdyoyu ise dünyadaki en güzel ve en sakin yer olarak tanımlıyor. On iki parçadan oluşan albüm hakkında müzisyen gerçekten gurur duyduğu bir iş olduğunu söylüyor. Albümü dinlerken başından sonuna dinleyici olarak bir maceraya dahil olduğumuzu hissediyoruz.

“The Moon” adlı parça ile başlayan albümün ilerleyen yerlerinde Tokyo, Paris, Nashville, Nordnes gibi yerler eklemleniyor. Albümün kapanış parçası ise elbette müzisyenin memleketi Bergen hakkında. dePresno’nun da dediği gibi yeniden Bergen.

Ayrıca dePresno albümün yapım aşamasına dair parçaları teker teker anlattığı, güzeller güzeli Ocean Sound Recording’ten enstantaneler gördüğümüz on beş dakikalık bir belgesel de yayınladı. Albüme dair detayları ve parçaların hikayesini dePresno’nun anlatımıyla dinlemek de çok iyi bir deneyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir