Oslo'da Hariton Pushwagner

Oslo’da Hariton Pushwagner

Terje Brofos veya sahne ismiyle Hariton Pushwagner İskandinavya’nın pop art alanındaki en önemli temsilcilerinden biri. Sanatçı, Oslo‘nun en ikonik yerlerinden Tjuvholmen’de büyük bir binayı kaplayan devasa bir miras bıraktı. Pushwagner, Edvard Munch’tan sonra Norveç’in en büyük sanatçısı olarak kabul ediliyor. 

1959 yılında Oslo Ulusal Sanat Akademisi’nden mezun olan sanatçı, mezuniyetinin hemen ardından resim yapmayı bıraktı. Sanatçı olarak kimliğini ve kişisel tarzını bulmaya çalıştı. Pushwagner kendisini 1968’de Kunstnernes Hus’ta tanıştığı Norveçli yazar Axel Jensen’in manevi öğrencisi olarak tanımladı. Hatta bir süre birlikte yaşayan Pushwagner ve Jensen Oslo, Frederikstad, Stockholm ve Menorca olmak üzere birçok şehirde vakit geçirdiler. Zaman içinde arkadaşlıkları iş birliğine de dönüşmeye başladı. Örneğin 1995’te Pushwagner Jensen’ın Og resten står skrivd i stjernene adlı kitabını resimledi. 

Çocukluğundan beri çizgi romanlara ilgi duyan Hariton Pushwagner ikonik serisi Soft City ve Doktor Fantastisk‘e de 1990’lı yılların ortasında hayat verdi. Özellikle yaşlılık yıllarında ünü daha da artan sanatçı 70’li yaşlarına rağmen pek çok sergide yer aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir