Kjersti Skomsvold - Hızlandıkça Azalıyorum
Fotoğraf: Agnete Brun

Kjersti Skomsvold – Hızlandıkça Azalıyorum

Tarjei Vesaas İlk Kitap Ödülü’ne layık görülen Kjersti Skomsvold imzalı Hızlandıkça Azalıyorum şiirsel ve dokunaklı bir roman.

Norveçli yazar Kjersti Skomsvold ilk romanı Hızlandıkça Azalıyorum hem yazar için hem de Norveç edebiyatı için değerli bir yere sahip. Kitap, artık çok yaşlı ve çok yalnız, pratik olarak da görünmez olan Mathea Martinsen tarafından anlatılıyor. Görünmezliği ise kısmen kendi hatası, çünkü Mathea diğer insanlarla iletişim kurmakla çok zorlanıyor. Bazen ilgi istemesine rağmen, istediği ilgiyi gördüğünde ise etkileşimden kaçınır. Bir hırsı var ama uğruna çabalayacak bir şeyi yok. 

Mathea işlerine devam ediyor, evinden pek uzaklaşmıyor. En fazla bakkala gidiyor. Ancak buraya gittiğinde bile zor anlar yaşayabiliyor. Sanki Mathea bambaşka bir dünyada yaşıyor. Zaman zaman eski hayatını ve kocası Epsilon’u hatırlıyor. Epsilon olmadan, onun hayaliyle hayata tutunmaya çalışıyor aslında. Ancak Mathea pratikte yalnızca düşünceleriyle yaşıyor. Hayatında başına gelen tek olağanüstü şey bir keresinde yıldırım çarpmasıydı, bu olayı ise miladı olarak kabul ediyor. Çünkü hayatının geri kalanı tamamen sıradandı. Mathea’yı zor bir karakter yapan yanı ise kendine empoze ettiği izolasyon katmanından bir türlü kurtulamıyor oluşu. Kjersti Skomsvold Norveç edebiyatının son zamanlarda en çok öne çıkan yazarlarından biri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir