Odense’deki Yeni H.C. Andersen Müzesi
Fotoğraf: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, Masu Planning

Odense’deki Yeni H.C. Andersen Müzesi

Dünyaca ünlü masal yazarlarından Danimarkalı Hans Christian Andersen’in eserlerini birçoğumuz küçük yaşlarda dinledik veya okuduk. Kibritçi KızKüçük Deniz KızıÇirkin Ördek Yavrusu gibi masal dünyasında en bilinen eserlere imza atan H.C. Andersen için bu yaz memleketi Odense’de yeni bir müze açılacak. 

Japonyalı mimar Kengo Kuma ve ekibi H.C. Andersen’in Müzesi’nin tasarımı için Sihirli Çakmak masalının evreninden etkilendi. Masala göre bir ağaç yeraltı dünyasına bir kapı açıyor ve yeni perspektifler sunuyor. Müzeye aynı zamanda büyülü bir bahçe de eşlik ediyor. Müzenin yaratıcı direktörü Henrik Lübker “Hans Christian Andersen’in sanatsal evreni harika, çünkü bildiğinizi sandığınız bu dünyayı hayal etme şeklinizi tersine çeviriyor ancak bunu yerine başka bir şey koymadan yapıyor” diyor. 

Andersen Müzesi

Andersen masalları evrensel bir gerçeğe değil, açık olana, dünyanın tuhaflığına ve çokluğuna işaret ediyor. Yeni müzede, Andersen’in kendi sanatsal stratejilerini başlangıç noktası olarak bahçenin, evin ve serginin nasıl şekillendiğinin yanı sıra müzenin bir parçası olacak birçok sanatsal katkı için kullanarak bu belirsizliği sürdürüyor.

Müze, H.C. Andersen’in edebi evreninin deneyimini mekansal hale getirmeyi ve mimarinin, sesin, ışığın ve bir görüntü akışının sürekli olarak her ziyaretçi ile Andersen’in masalları arasında yeni karşılaşmalar yarattığı eksiksiz bir sanatsal deneyim sunmayı amaçlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir